ניתוחים הם מנת חלקם של רבים מאיתנו, בעיקר בגילים מבוגרים.
מדי שנה מבוצעים כ-310 מיליון ניתוחים ברחבי העולם; מתוכם כ-40 עד 50 מיליון בארצות הברית ו-20 מיליון באירופה. כאחוז אחד עד ארבע מהמנותחים ימותו, עד 15% יסבלו מתחלואה לאחר ניתוח וכ-5 עד 15 אחוז יאושפזו מחדש תוך 30 יום – כך לפי מכוני הבריאות הלאומיים (NIH) בארצות הברית נכון ל-2020.
אין ספק שהכירורגיה המודרנית היא פלא רפואי בכל מובן, שבלעדיו היינו חוזרים לימים חשוכים. אך מצד שני שיעורי התמותה והסיבוכים כתוצאה מניתוחים פולשניים, מהווים בעיה רצינית בפני עצמה. למרבה המזל, שיטות חדשניות לביצוע ניתוחים לא פולשניים החלו לבצבץ בשנים האחרונות; שיטות שאינן מצריכות חתכים, עם זמני החלמה מהירים יותר.
איך זה עובד
אחת השיטות העיקריות לביצוע ניתוחים ללא חתכים היא באמצעות אולטרסאונד מונחה MRI. הרעיון הזה בבסיסו אינו חדש, והוא נהגה על ידי מספר מדענים מאז תחילת המאה ה-20. מכיוון שאולטרסאונד (US) הוא למעשה אלומה של גלי קול המפעילים לחץ מכני, ומכיוון שניתן לשחק עם צורת האלומה ותדירותה – אפשר ליצור למעשה "אזמל ניתוחים" לא פולשני.
בדיוק כפי שמתרחש בעת בדיקת אולטרסאונד או ניפוץ אבני כליות, גלי הקול חודרים את שכבות העור והרקמות עד הגיעם לנקודה הדורשת טיפול. מיקוד גלי הקול בנקודה אחת מייצר אפקט הגברה באמצעות התאבכות בונה, עד ליצירת טמפרטורה גבוהה המאפשרת לטפל בגורם הבעיה.
כדי להפוך את האולטרסאונד לאזמל ניתוחים אפקטיבי, יש צורך למקד אותו יותר מאשר במצב הרגיל – ליצירת "אולטרסאונד ממוקד" (Focused US). אבל אולטרסאונד ממוקד הוא רק רכיב אחד בהליך הכירורגי, מכיוון שהוא מהווה אך ורק אזמל ניתוחים. כדי שנוכל לראות בזמן אמת מה קורה בזמן ה"ניתוח העל קולי" הזה, היינו צריכים לחכות עד המצאת הדימות המגנטי (MRI) ב-1985.
מכונת ה-MRI משמשת על תקן של משקפיים לא פולשניות, המאפשרות לראות מה קורה באזור המטופל. ההדמיה מתבצעת באמצעות הפעלת שדה מגנטי חזק סביב הגוף, ולאחר מכן שידור של גלי רדיו ש"מפריעים" לפרוטונים בגוף. כשהפרוטונים חוזרים להתיישרות עם השדה המגנטי, הם פולטים אנרגיה שנקלטת במכשיר – ובאמצעותה נוצרת הדמיה של הגוף וחלקיו.
עוד ב
אפשרויות טיפול
השילוב הייחודי הזה בין אולטרסאונד ממוקד (FUS) ובין ההדמיה המגנטית (MRI), יצר את שיטת הכירורגיה הלא פולשנית הנקראת MRI-guided Focused Ultrasound (או בקצרה: MRgFUS).
ניתוחי אולטרסאונד ממוקד מאפשרים כיום לטפל במספר בעיות אקוטיות, ובהן טיפול ברעד או בפרקינסון; טיפול בסוגים מסוימים של סרטן כמו גם בגרורות בעצמות הגורמות לכאב; טיפול בכאבים כרוניים מסוימים; הסרת שרירני רחם / מיומות ועוד.
ניתוחים וטיפולים באמצעות אולטרסאונד ממוקד מונחה MRI יכולים גם לשמש כחלופה לטיפולים לא פולשניים אחרים, המבוססים על קרינה. לדוגמה הטיפול הידוע בשם "סכין גמא" משתמש ב-200 מקורות של קרני גמא הממוקדים בנקודה אחת בגוף, לצורך ביצוע הטיפול (רדיוכירורגיה סטריאוטקטית).
אומנם גם פה מדובר בניתוח ללא ניתוח, אך מכיוון שמדובר בקרינה מייננת חזקה מאוד, היא עצמה עלולה להוות בעיה. במקרים מסוימים ניתן לספק טיפול חלופי לא פולשני וללא קרינה, וזאת באמצעות MRgFUS. במקום ריבוי של מקורות קרינה המצטלבים בנקודה אחת, יש ריבוי של מקורות גלי קול בתדירות גבוהה.
יש לציין שנכון להיום ניתוחי FUS לא מחליפים את כל הניתוחים הקיימים עלי אדמות; אבל במקביל ניתן לקוות שככל שהטכנולוגיה הזו תשתכלל – כך היא תוכל לספק מענה ליותר מצבים רפואיים או אחרים.
כמה מהפיתוחים העיקריים בתחום זה הם תוצרת כחול-לבן, כגון חברת אינסייטק וכן מרכזים רפואיים ואקדמיים בישראל ובהם בית חולים רמב"ם, בית חולים שיבא וכן הטכניון.
בשיתוף חברת הסיעוד עמל ומעבר