חוק ההסדרים החדש כולל תיקון שבמסגרתו כמעט 100,000 קשישים סיעודיים ייאלצו להסתדר בלי מטפלת ביתית. כמו כן יחולו עליהם קיצוצים נוספים בקבלת הגמלה.
נכון להיום כרבע מהקשישים בישראל הם סיעודיים, ומעל 310,000 קשישים הם זכאי גמלת סיעוד של הביטוח הלאומי. מצד אחד רפורמת הסיעוד, שהחלה בסוף 2018, הגדילה את אפשרויות הטיפול לזכאים; אבל מצד שני מכיוון שעלויות הרפורמה חרגו באופן ניכר מהתחזיות, משרד האוצר מבקש כעת להחזיר אליו חלק מהכסף באמצעות קיצוץ בקצבאות הסיעוד.
כפי שפורסם במספר אתרי חדשות בינואר האחרון (כלכליסט, דבר ראשון), הקיצוץ יחול החל מ-2024 אך ורק על קשישים סיעודיים ברמה קלה (1 עד 2). כמו כן הקיצוץ לא יחול באופן רטרואקטיבי על קשישים שכבר מקבלים כיום את הגמלה.
הקיצוץ הצפוי ישפיע על כמאה אלף קשישים סיעודיים ברמה קלה, באופנים הבאים:
- לא יתאפשר למטופלים ברמה 1-2 להביא מטפלת סיעודית ביתית.
- מטופלים ברמה 1-2 ייאלצו לבחור בין גמלה מופחתת בכסף ובין שירותים אחרים (מרכז יום, לדוגמה). הקיצוץ בקבלת הגמלה בכסף יעמוד על 400 עד 900 שקל בחודש.
- ינוכו שתי נקודות זכאות מכל אחת משתי רמות הסיעוד (1-2), ובמקומן יסופקו שירותים למניעת הידרדרות בקופות החולים. הקיצוץ בנקודות שווה ערך ל-500 שקלים מכל זכאי, שיועברו לקופות החולים במטרה לספק את השירותים האמורים.
כאן המקום לציין שאין זו פעם ראשונה שהממשלה עוסקת בנושא קיצוץ קצבאות הסיעוד. בשנים 2021 ו-2022 הוקמו מספר ועדות בין משרדיות שהמליצו כי סיעודיים ברמה קלה לא יוכלו לקבל את כל הקצבה בכסף, שהוא המצב הנוכחי כיום. במקום זאת, סיעודיים קלים יוכלו לקבל רק חלק מהגמלה בכסף – ואת היתר בשירותים למניעת הידרדרות כגון פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק ועוד.
למרות זאת, אותן ועדות כן המליצו לחזק את מעמדן של המטפלות הביתיות באמצעות הכשרה מקצועית. אלא שהרפורמה החדשה מבקשת לבטל כליל את הטיפול הביתי ברמות הסיעוד הנמוכות, ועוד מוסיפה חטא על פשע על ידי קיצוץ הקצבאות בשיעור של 20 עד 80 אחוזים.
מיותר לציין שקיצוץ שכזה יפגע משמעותית בעשרות אלפי אזרחים ותיקים שיגיעו למצב סיעודי (1 מכל 3 בגיל 65 ומעלה בממוצע). אומנם מדובר ברמות סיעוד קלות בלבד, אך לעיתים קרובות מתמודדים הקשישים גם עם מצבים נוספים להיותם סיעודיים – החלמה ממחלות ומניתוחים, מוגבלות שכלית ועוד. אלו ייפגעו הכי הרבה.
כמו כן, סיעודיים ברמות הנמוכות ביותר – עם זכאות לניקוד הנמוך ביותר – לא יוכלו לקבל כמעט שום שירות או תמיכה. למעשה כלל לא ישתלם להם ולבני משפחותיהם לעבור את תהליך אישור הזכאות לקבלת גמלת סיעוד.
השינוי בעצם מבטל את זכאותם של שליש מהסיעודיים לקבל שירותי סיעוד ביתיים (בעיקר מטפלת צמודה). בתוך כך התאגדות של 12 ארגוני קשישים, לצד תמיכה משר הרווחה ומהביטוח הלאומי – מנסים להתנגד לקיצוצים הצפויים.
הטיעון שלהם פשוט: מניעת מטפלת ביתית לא תחזיר לאחור את המצב הסיעודי, או תמנע את ההידרדרות בקרב מאה אלף הזכאים לשירותי סיעוד. בדיוק להפך – זה עלול להחמיר את מצבם.