עמדות סותרות או טקטיקה מחושבת?

איראן שולחת מסרים סותרים: שר החוץ מדבר על מו"מ, הנשיא שולל כל דיאלוג עם טראמפ

 

בימים האחרונים מתקבלים מסרים סותרים מצד ההנהגה האיראנית בנוגע למשא ומתן על תוכנית הגרעין של המדינה. בעוד ששר החוץ האיראני הצהיר כי "איראן תמיד מוכנה למו"מ בנושא הגרעין, אך הדבר צריך להיעשות ממקום של שוויון וכבוד", נשיא איראן הבהיר כי אין בכוונתו לנהל מגעים עם הנשיא האמריקני לשעבר דונלד טראמפ, והוסיף כי "טראמפ יכול לעשות מה שהוא רוצה".

 

 

הפער בין ההתבטאויות של שני בכירים בממשל האיראני מעלה שאלות רבות לגבי כוונותיה האמיתיות של טהרן. האם מדובר בחוסר תיאום בין הדרגים השונים, או שמא מדובר בטקטיקה מכוונת שנועדה לשמר מרחב תמרון דיפלומטי מול הקהילה הבינלאומית?

 

 

 

עמדות סותרות – טקטיקה מחושבת או חוסר תיאום?

 

הסתירה בין דברי שר החוץ לבין דברי הנשיא האיראני אינה דבר חדש במדיניות החוץ של איראן, אך היא בהחלט מעלה תהיות בנוגע לאסטרטגיה הנוכחית של המשטר. מצד אחד, שר החוץ מנסה לשדר פתיחות כלפי העולם וליצור רושם שאיראן מוכנה לשיחות – כל עוד הן נערכות בתנאים שווים וללא לחץ חיצוני. מצד שני, הנשיא מציג עמדה תקיפה יותר, אשר דוחה מכל וכל את האפשרות של דיאלוג עם טראמפ, הנשיא האמריקני לשעבר שהוביל את המדיניות של "לחץ מרבי" על איראן.

 

פרשנים מדיניים חלוקים בדעותיהם באשר למשמעות ההצהרות הסותרות הללו. יש הסבורים כי מדובר בחלוקת תפקידים מחושבת, בה שר החוץ מציג חזית דיפלומטית גמישה יותר, בעוד שהנשיא משדר מסר תקיף כלפי פנים וחוץ כדי לשמור על תדמית בלתי מתפשרת. לעומת זאת, אחרים רואים בכך סימן לחוסר תיאום פנימי בממשל האיראני, שמעיד על פערים בין הדרג המדיני לדיפלומטי בכל הנוגע למדיניות הגרעין של איראן.

 

 

 

השלכות בזירה הבינלאומית

 

המסרים הסותרים של טהרן מגיעים בעיתוי רגיש במיוחד, כאשר המעצמות מנסות לגבש מדיניות ברורה בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית. לאחר קריסת הסכם הגרעין בעקבות פרישתה של ארה"ב ב-2018 והטלת סנקציות חדשות, איראן נקטה במדיניות תקיפה שכללה האצת תוכנית הגרעין שלה והגבלת הפיקוח הבינלאומי.

 

לאור ההתפתחויות האחרונות, השאלה המרכזית היא כיצד הקהילה הבינלאומית תפרש את העמדות הסותרות של איראן. האם מדובר בניסיון להפעיל לחץ על המערב כדי להשיג תנאים משופרים להסכם חדש, או שמא יש כאן בלבול פנימי שמעיד על חוסר יציבות בקבלת ההחלטות בטהרן?

 

בארה"ב ובאירופה עוקבים בדריכות אחר ההתפתחויות, כאשר כל הצהרה מצד איראן עשויה להשפיע על קבלת ההחלטות במערב. אם איראן רוצה לשדר מסר ברור של נכונות למו"מ, היא תצטרך להציג חזית אחידה ולא לשלוח מסרים כפולים שעלולים לעורר חשד וחוסר אמון.

 

 

בינתיים, השחקנים המרכזיים בזירה הבינלאומית – ארה"ב, האיחוד האירופי, רוסיה וסין – מנסים לפענח האם איראן באמת שואפת לחזור לשולחן הדיונים, או שמא מדובר במשחק פוליטי שנועד לקדם אינטרסים אחרים. האם אנו עומדים בפני פריצת דרך דיפלומטית, או שמהלכיה של איראן רק יובילו להחרפת המתיחות במזרח התיכון? الأيام ستجيب.

 

 

אהבתם? שתפו!

כתבות נוספות