למה גריטת רכבים הוא נושא חשוב?

למה גריטת רכבים הוא נושא חשוב

גריטת רכבים היא מאותן פעולות אשר מיציאתן אל הפועל כל הצדדים יוצאים מורווחים. זה כולל כמובן אתכם, בעלי הרכב הישן שמבזבזים זמן וכסף על רכב שאינכם צריכים או שאינכם רוצים בו יותר, זה כולל את המדינה שתשמח לראות רכבים ישנים, לא בטיחותיים ומסוכנים יורדים מהכבישים וזה כולל גם את כדור הארץ והסביבה, שתסבול הרבה פחות ללא כל אותם רכבים מזהמים. אז למה גריטת רכבים חשובה כל כך? כל התשובות במאמר שלפניכם.

מה היא גריטה?

קודם כל, כדאי שנבין על מה בדיוק אנחנו מדברים כאשר אנחנו אומרים גריטה באופן כללי וגריטת רכבים בפרט.

גריטה היא דרך אותה מצאו בני האדם, על מנת למחזר את המתכת המצויה בכלי תחבורה שונים.

כידוע, כלי תחבורה משתנים, משתפרים ומתקדמים. כבר איננו נוסעים באותן רכבות שבהם היינו מצטופפים לפני כמה עשרות שנים וזה נכון גם לגבי אוניות או מכוניות.

בגריטת רכבים, מוציאים את כל חלקי החילוף בהם ניתן לעשות שימוש ברכבים מאותו הדגם, החברה וכדומה. בעוד ששאר הפסולת, הולכת למחזור או הטמנה.

חוק גריטת רכבים בעולם

העיר אלאנג שבהודו למשל, מובילה בתחום פירוק האוניות ומחזור המתכת ובשטח העיר, עוסקים במחזור של כמחצית האוניות שיצאו מכלל פעולה בעולם כולו. באירופה, תכניות גריטה בקנה מידה גדול תפסו מקום בכלכלות המקומיות בתקופת המיתון העולמי בשנת 2008, בעקבות המשבר הכלכלי של אותה שנה.

בזמן שבמדינות רבות בעולם ייעדו לגריטת רכבים מטרות כלכליות בעיקר, כמו המרצה של תעשיית הרכב וכדומה, בישראל לעומת זאת תכנית הגריטה הממשלתית יצאה לדרך בעקבות מטרות סביבתיות יותר.

כמובן שגם הפן הכלכלי עמד לנגד הממשלה באותו הזמן, אך גם המפגע הסביבתי והבטיחותי שהיוו כלי הרכב המיושנים, בנוסף לפליטת הגזים המזהמים והרעילים, עודדו את ההמשלה לפעול בנושא.

תכנית גריטת רכבים בישראל – מאז ועד היום

בישראל החלו למעשה לעסוק בסביבה ובחוקים שישמרו עליה כבר לפני שנים רבות, כך למשל בשנת 1984 נחקק 'חוק שמירת הניקיון'. על פי החוק, נקבע שרשויות מקומיות או גורמים אחרים המוסמכים לכך, יכלו לגרור רכבים אשר נמצאו זרוקים או שלא היו בשימוש והיוו מפגע סביבתי.

מי שכן הואיל בטובו לקחת את רכבו למגרש גריטה ייעודי, קיבל על כך תמריץ כלכלי.

כל זה הוביל בין היתר, לתכנית הגריטה המוכרת שיצאה לדרך בישראל בשנת 2010.

התכנית שהושקה אז על ידי המשרד להגנת הסביבה, שמה לעצמה למטרה להוריד מהכבישים כמה שיותר רכבים מזהמים וישנים, כאלו שהיוו סכנה גם לאלו הנוהגים בהם וגם לעוברי הדרך.

ההצעה הייתה – במידה ולרכב שלך מלאו בין 15 ל-20 שנים והוא עומד במספר תנאים נוספים, תוריד אותו מהכביש ותביא אותו לגריטה תמורת 3,000 ₪. התכנית אמנם נחלה הצלחה גדולה והצליחה להוריד עשרות אלפי רכבים ישנים מהכבישים, אך הסתיימה מהר מהצפוי כאשר בשנת 2013 הופסקה עקב היעדר מימון.

כיום, קיימת תכנית גריטת רכבים בישראל רק עבור רכבי דיזל גדולים כמו משאיות, טנדרים וכדומה.

למה גריטת רכבים חשובה כל כך?

גריטת רכבים חשובה גם במידה ואין חוק ממשלתי או תמריצים כלכליים גדולים בנושא. הנה כמה מהסיבות המרכזיות לכך:

  • שמירה על הסביבה: רכב ישן ולא תקין פולט גזים מזהמים, צורך יותר דלק, מהווה מפגע סביבתי, בטיחותי ובעיקר פוגע בסביבה שלנו.
  • בטיחות: רכבים ישנים עומדים בתקנים בטיחותיים מחמירים הרבה פחות מהיום, בנוסף לטכנולוגיה ששיפרה אף היא את רמת הבטיחות ברכבים חדשים יותר.
  • הצד הכלכלי: סכום הכסף שניתן על ידי גריטת רכבים או על ידי פירוק רכבים במגרשים הייעודיים לכך, מהווה יתרון ותמריץ. בנוסף, גם עידוד תעשיית הרכב תורם לכלכלה המקומית.
  • מפגע בטיחותי וסביבתי: רכב אשר יצא מכלל שימוש תופס מקום חניה או מקום בו ילדים יכלו לשחק, מהווה מטרד לסביבה, חשוף לקנסות, מעשי וונדליזם ועוד.

לכן אם גם הרכב שלכם כבר נסע את הקילומטרים שלו בעולם, עשו לו, לכם ולסביבה טובה גדולה וקחו אותו לגריטה או לפירוק רכבים.

אהבתם? שתפו!

כתבות נוספות