הפתרונות הרפואיים והאסתטיים שקיימים היום מייתרים את הסבל ואת המבוכה משיניים שעברו טראומה. הפתרון היעיל ביותר לבעיות דנטליות כמו שיניים שנפגמו ממחלת העששת, שיניים שנשחקו מסיבות שונות או לאחר טיפולי שורש – הוא הדבקת כתר קבוע בשן. עם זאת, עד ההגעה לשלב הדבקת הכתר הקבוע, ישנם מספר שלבים שצריך לעבור וביניהם הדבקה של כתר זמני. האם זהו הפתרון גם בשבילכם? הנה כל היתרונות, הסיכונים והשלבים של התהליך.
מהי הדבקת כתר קבוע?
כאשר השיניים עוברות טראומה מסוימת, כתוצאה מחבלה, ממחלת העששת, מטיפולי שורש ואף שברים – השיניים נמצאות בסכנה מוגברת מהתפוררות ושחיקה נוספת ולכן במידה ואין פתרון אחר, רופא השיניים ימליץ על הדבקת כתר קבוע.
הכתר למעשה מחליף את כותרת השן ובכך מגן על מה שנאשר ממנה. לכתר יתרונות רבים גם מבחינה אסתטית, שכן סוגי הכתרים השונים הקיימים היום מותאמים אישית ואיכותיים מבחינת הנראות שלהם וההשתלבות שלהם ביחס לשאר השיניים בפה.
מה הם השלבים של התהליך?
הדבקת כתר קבוע כוללת מספר תהליכים, אותם ניתן לחלק ל-5 שלבים באופן הבא:
- בחירת סוג הכתר והתאמתו לשן – קיימים מגוון רב של סוגי כתרים כאשר העיקריים שבהם מחולקים לכתרי חרסינה, זירקוניה וכתרים יצוקים. מבין הסוגים השונים, בוחרים את סוג הכתר על פי שיקולים דנטליים ואסתטיים בעזרת רופא השיניים.
- ניקוי השן – רופא השיניים מנקה את השן מכל צדדיה באופן יסודי, פעמים רבות לאחר טיפול שורש.
- התאמת גודל השן בשיוף – בכדי שקליטת הכתר תהיה אידיאלית, הרופא מקטין את השן ומתאים את מידותיה באמצעות שיוף כמידת הצורך.
- הדבקת כתר זמני ושליחת מידות למעבדה – הכתר הראשוני הינו כתר זמני שנקרא גם כתר מעבר. תפקידו הוא להגן על השן עד הגעת הכתר הקבוע מהמעבדה.
- הדבקת כתר קבוע והתאמות – לאחר שמגיע מהמעבדה בהתאם למידות שנשלחו, הרופא מדביק את הכתר קבוע ומבצע התאמות אחרונות.
אילו יתרונות יש להדבקת כתר קבוע על פני כתר זמני?
את הכתר הקבוע מייצרים במעבדה מקצועית, לעומת הזמני אותו מייצר ומדביק רופא השיניים במקום. לכן, יש מספר יתרונות ברורים וטבעיים לקבוע על פני הזמני. הנה העיקריים שבהם:
- כמו שניתן להבין משמם, הכתר הקבוע יחזיק מעמד לאורך זמן רב בעוד הזמני ישמש רק לתקופת המעבר ועד שיגיע הקבוע מהמעבדה.
- הנראות של הכתר קבוע אסתטית יותר ומתאימה בצורה מדויקת יותר לשאר השיניים.
- הכתר הקבוע יגן על השן בצורה טובה יותר ואף יהיה עמיד יותר לעומת הזמני.
חשוב לציין שאף על פי שכתרי המעבר הם אמנם זמניים בלבד, יש להם תפקיד חשוב מאוד בהגנה ושמירה על השן בתקופה בה היא עדיין רגישה ופגיעה מאוד. לכן חשוב לבחור מרפאת שיניים בה מומחים בתחום יוכלו להעניק לכם ולכתר הזמני את החשיבות הראויה.
האם ישנם סיכונים או תופעות לוואי שצריך להיות מודעים אליהם?
התהליך מתבצע במרפאת השיניים ולרוב תחת הרדמה מקומית. בין תופעות הלוואי והסיכונים הכרוכים בו, נכללים בעיקר מקרים של זיהומים מקומיים שיכולים להחמיר בהתאם לנסיבות וכן דימומים בעיקר באזור השן המטופלת בזמן ההדבקה וכן מספר ימים אחריה.
התהליך בכללותו אינו מוגדר מסוכן במיוחד ונחשב לטיפול בעל פרופיל בטיחותי גבוה.
כיצד ניתן לשמור על הכתר הקבוע כדי להבטיח את אריכות ימיו?
ישנם כאמור מגוון סוגים של כתרים לשיניים כאשר כל סוג מציע יתרונות וחסרונות שונים, חלקם אסתטיים וחלקם רפואיים. המכנה שמשותף לכל הסוגים, הוא עצם השמירה וההגנה על השן לצד המראה האסתטי אותו הם מעניקים.
בשביל לשמור על התוצאות לאורך זמן רב ככל הניתן, חשוב מאוד לשמור על תחזוקת השיניים ברמה מספקת. הנה כמה טיפים והנחיות שיעזרו לכם בנושא:
- היגיינה – הקפידו על צחצוח שיניים תקין, חוט דנטלי, ביקורים בזמן אצל השיננית וכל מה שצריך בשביל לשמור על פה נקי והיגייני.
- בחרו כתר מתאים – בחירת סוג הכתר חייבת להיעשות בשיתוף מלא ובהנחיית רופא שיניים מקצועי ומנוסה, שכן בחירה בכתר לא מתאים יכולה להזמין בעיות בצורת חיידקים שיחלחלו מתחת לכתר.
- הימנעו מלעיסת חומרים קשים – שמרו על הכתרים הקבועים שלכם על ידי מניעה מלעיסת מאכלים או חומרים קשים במיוחד.
- הימנעו מהרגלים לא בריאים – עישון, כסיסת ציפורניים, שתיית כמות גדולה של קפה או משקאות מתוקים וכן הרגלים רבים אחרים שאינם בריאים לשיניים שלכם, יעשו נזק גם לכתרים הקבועים שלכם לאורך זמן.