טראמפ מאיים על איראן

 

נשיא ארצות הברית מאיים בהפצצות ובמכסים משניים על איראן אם לא תגיע להסכם גרעין, משרד החוץ האיראני מגיב באיומים ובזעם.

 

 

טראמפ איים: "אם לא יהיה הסכם, יהיו הפצצות"

 

ביום ראשון, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הצהיר כי אם איראן לא תסכים להסכם עם ארצות הברית בנוגע לתוכנית הגרעין שלה, הוא לא יהסס להפעיל אמצעים דרסטיים, כולל הפצצות. טראמפ, בשיחה טלפונית עם NBC, אמר כי ישנן שיחות בין גורמים אמריקאים ואיראנים, אך נמנע מלהספק פרטים על מהותן. איום זה, שמגיע לאחר תקופה של מתח בין המדינות, לא היה הפעם הראשונה שטראמפ שיבח את עמדתו התקיפה כלפי איראן.

 

"אם הם לא יעשו עסקה, יהיו הפצצות", אמר טראמפ. "זה יהיה מפציץ כמו שהם לא ראו מעולם". כוונתו הייתה ברורה – הוא מוכן לנקוט בצעד צבאי חמור אם לא יושג הסכם שמקובל על וושינגטון.

 

אך לא רק האיום הצבאי עלה לשולחן. טראמפ הוסיף כי ישנה גם אפשרות להטיל מכסים משניים על איראן, כפי שעשה בשנת 2018 כשהפר withdrawal מהסכם הגרעין והטיל סנקציות מקיפות. "אם הם לא יגיעו להסכמה, אני אטיל עליהם תעריפים משניים, בדיוק כפי שעשיתי לפני ארבע שנים", אמר טראמפ.

 

 

 

תגובת איראן: הפרת הסכמים בינלאומיים

 

לאחר האיום של טראמפ, משרד החוץ האיראני מיהר להגיב. דובר המשרד, אסמאעיל בגהאי, התייחס לאיום כאל "הפרה בוטה של אמנת האומות המאוחדות ושל משטר ההגנה של סבא"א". לדבריו, האיום להפציץ מדינה מהווה סתירה ברורה למהות השלום והביטחון הבינלאומיים, והינו פגיעה ישירה במאמצים המשותפים לשמור על יציבות אזורית ובינלאומית.

 

"איום כזה מהווה הפרה בוטה של ​​אמנת האומות המאוחדות והפרה של משטר ההגנה של סבא"א", הוסיף בגהאי. "אלימות מולידה אלימות, ושלום מוליד שלום. לארה"ב יש בחירה לעשות, עם כל ההשלכות". המילים החריפות הללו, הנאמרות על ידי גורם בכיר בממשלת איראן, מעידות על תחושת זעם רבה כלפי הצעד האמריקאי.

 

 

 

חמינאי: "תגובה נחרצת לכל תקיפה"

 

לא עברו שעות רבות, ומנהיג איראן, עלי חמינאי, יצא בהצהרה נחרצת לגבי התגובה האפשרית של המדינה לכל תקיפה צבאית אמריקאית. חמינאי הדגיש כי כל פעולה כזו מצד ארצות הברית תיתקל ב"תגובה נחרצת" מצד איראן. "לא נוכל להותיר כל תקיפה ללא תגובה", אמר חמינאי, והוסיף כי איראן שואפת להימנע מעימות ישיר, אך מוכנה להגן על עצמה בכל מחיר.

 

חמינאי התייחס גם לעמדת איראן בנוגע למשא ומתן עם וושינגטון. "המשא ומתן הישיר עם ארצות הברית נדחה, אך איראן תמיד השתתפה במשא ומתן עקיף", אמר. גם כאן, מדבריו עולה העדיפות של איראן להימנע מעימות ישיר, אך להשאיר את הדלת פתוחה למגעים עקיפים.

 

 

 

רקע: עידן טראמפ והשפעתו על תוכנית הגרעין

 

האיום הנוכחי של טראמפ לא מהווה הפתעה גדולה, שכן במהלך כהונתו הראשונה כיהן טראמפ כמי שחתך את ארצות הברית מהסכם הגרעין עם איראן, שהושג ב-2015 בין איראן למעצמות העולם. ההסכם, ששמו היה Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), הציב מגבלות חמורות על תוכנית הגרעין של איראן בתמורה להקלות בסנקציות הכלכליות.

 

לאחר פרישת טראמפ מההסכם ב-2018, ארה"ב הטילה מחדש סנקציות כלפי איראן, דבר שגרם למדינה להפר את המגבלות שהוסכמו בהסכם. איראן החלה להעשיר אורניום ברמות גבוהות מאלה שהוסכמו, והמצב הגרעיני שלה הפך לנושא מטריד בשיחות בינלאומיות.

 

 

 

מסקנות עתידיות: האם נגיע להסכם?

 

המצב כיום מצביע על כמה אפשרויות. ראשית, ישנה האפשרות שהשיחות הנוכחיות בין הצדדים יניבו התקדמות ויציבו מסלול חדש להגעה להסכם גרעין נוסף, אולי כזה שיכלול דרישות מחמירות יותר כלפי איראן.

 

שנית, ישנה הסבירות שהמתח ימשיך להתרקם לעימותים צבאיים בין ארה"ב לאיראן, מה שיכול להוביל להסלמה אזורית עם השלכות גלובליות.

 

לבסוף, ישנה האפשרות כי טראמפ, כמו בשנים קודמות, יבחר להטיל מכסים נוספים על איראן במטרה להפעיל עליה לחץ כלכלי כדי לשוב לשולחן המו"מ. במקביל, איראן עשויה להיאחז בניהול מגעים עקיפים, מבלי להיכנע להשפעה האמריקאית.

 

העתיד הקרוב עשוי להביא לשינויים משמעותיים במאזן הכוחות במזרח התיכון וביחסים בין ארה"ב לאיראן, אך ברור כי המתח הגרעיני יימשך להיות נושא מרכזי בשיח העולמי.

 

 

אהבתם? שתפו!

כתבות נוספות