תרגילי חקירה פלילית שחייבים להכיר בכדי לא "ליפול" בהם
חקירה במשטרה היא דבר מאוד לא נעים, בייחוד לאזרחים מן השורה החוששים לחצות באור אדום אפילו כשאין איש בסביבה. לפעמים אנו נקלעים למצבים שלא בטובתנו, ואולי אף שלא באשמתנו ואנו נדרשים לחקירה פלילית במשטרה. בין אם זומנו כעדי ראייה לעבירה ובין אם חשודים בעבירה, חשוב לדעת כי חקירה פלילית שלא התכוננו אליה כיאות, יכולה להסתבך ולהביא אותנו למקומות שלא נרצה להיות שם. תרגילי חקירה פלילית במשטרה הם דבר נפוץ מאוד הנעשים כדי לגרום לנו לדבר, למסור מידע ואולי אף "להלשין", גם אם הדברים עטופים במתק שפתיים ולכאורה לא נעשו במסגרת חקירה רשמית.
בואו נהיה מודעים לכמה תרגילי חקירה פלילית משטרה שאסור לך ליפול בהם:
החוקר: "בוא נדבר על כוס קפה שלא לפרוטוקול…"
לעיתים ועוד בטרם החקירה הרשמית, חוקר המשטרה מזמין את הנחקר העתידי ל"שיחה לא רשמית". השיחה מתנהלת בנינוחות, במשרד נעים ואפילו כוס קפה מוצע.
זכור! חוקר המשטרה אינו חבר שלך. הוא אינו מעביר אתך את הזמן כי אין לו מה לעשות. הכול נועד במטרה להשרות עליך רוח של נעימות שתגרום לך לרצות ולפצוח ולדבר כי לא נעים לשתוק…
אל תתפתה. כל מה שתאמר, הכול נרשם ומתועד. אין מתנות חינם.
החוקר: "בוא נדבר על התיק הזניח ההוא…" {תרגיל חקירה מספר 1}
כנחקר, חשוב מאוד לדעת מהן ההאשמות המדויקות נגדך, על סמך מה נעצרת ואלו חוקים אתה נחקר בחשד להפרתם. החוקרים אינם ששים לנדב מידע ולכן מנסים לדובב אותך גם באמצעות שיחה על מקרה אחר שהיית מעורב בו, מקרה קל שלכאורה אינו קשור כלל לסיבת היותך נחקר עתה. היו מקרים שנחקרים מסרו מידע על תיק אחר שהיו מעורבים בו, ובחוסר תשומת לב הפלילו עצמם גם בתיק העיקרי שבגינו נעצרו לחקירה.
העיקרון: אל תנדב מידע, על שום מקרה, בשום מקרה!
החוקר: "למה לך עורך דין? אתה מרגיש אשם?" {תרגילי חקירה מספר 2}
זכות ההיוועצות בעורך דין, מסביר עו"ד כפיר דיין דובב היא זכות עקרונית במשפט הפלילי ואף הוכרה כזכות חוקתית. משנעצר אדם, על קצין המשטרה להודיע לו בשפה מובנת את דבר המעצר, את זכותו שתימסר הודעה על מעצרו לעורך דין ואדם הקרוב אליו ואת זכותו להיות מיוצג. במקרים רבים מודיעה המשטרה לעצור על הזכות לעורך דין רק לאחר עיכוב ולאחר שנגבתה ממנו הודאה. ולא רק זו, המשטרה מציגה את זכותו של הנחקר לעורך דין, כעובדה העלולה להזיק לו שכן אם היה תמים כשה, מדוע הוא צריך ייצוג של עורך דין? גם זה חלק מתרגילי חקירה פלילית הנעשים דבר יום ביומו שאסור לך ליפול בהם. חשוב לדעת כי כל אדם זכאי להיוועץ עם עורך דין בטרם יפתח את פיו ויאמר דבר העלול להזיק לו. אין בדרישה לראות עורך דין כל ראיה או בדל ראיה לאשמתו של הנחקר ובית המשפט אינו מתייחס לכך כנקודה לרעתו של הנחקר. זכור כי עורך הדין עשוי להציל אותך ואת חירותך. לכן היוועץ עם עורך דין, ידע אותו על כל חקירה שנקבעה לך, עמוד על זכותך לדבר רק בנוכחותו.
החוקר: "כדאי לך לחתום על הודאה, אחרת…" {תרגילי חקירה מאיימים}
הודאה חייבת להיות חופשית ומרצון. חוקרי משטרה בלהיטותם להשיג הודאה ולסגור את התיק, נוקטים במקרים מסוימים בשיטות ותרגילים כדי להוציא את ההודאה מהנחקר, למשל:
- מניעת שינה
- אלימות או איום באלימות
- הפעלת לחץ נפשי
- פיתוי להקלות או ליחס טוב יותר
- תחבולות המעוותות את רצונו האמיתי של הנחקר
- הכנסת מדובב לתא שבו שוהה הנחקר
זכור: הודאה שנגבתה שלא כדין, דינה להיפסל. לכן אם הופעל עליך לחץ, חתמת ולא הבנת על מה חתמת, היית עייף לאחר יומיים ללא שינה – יש בכל אלו כדי לפסול את ההודאה. עמוד על כך כי הכול יירשם. העבר את המידע, הרשמים והחוויות לעורך דינך. הוא כבר יידע מה לעשות עם זה. זכור שאסור לך ליפול בתרגילים אלו.
החוקר:" למה אתה שותק? יש לך מה להסתיר?" {תרגילי חקירה מבהילים}
החוק מעגן את זכותו של הנחקר או העצור לא למסור כל מידע שייתכן שיוביל להפללתו. חוקרי המשטרה חייבים להזהיר את הנחקר שכל מה שיאמר עלול לשמש נגדו כראיה במשפט והוא אינו חייב לומר דבר. לעיתים המשטרה מתעלמת מחובה זו ואינה מיידעת את הנחקר על אודות זכות השתיקה או שלאחר שיידעו אותו, הם גורמים לו להודות בשיטות שונות. נכון הוא כי בניגוד לדרישה להתייעץ עם עורך דין, נחקר ששותק, אינו מוסיף לו נקודות זכות בבואו למשפט. אולם כאמור, זו זכות יסוד והמשטרה אינה יכולה להעלים זכות זו מהנחקר. גם כאן היוועץ בעורך דינך.
לסיכום: נעצרת? הובלת לחקירה? דע את זכויותיך ועמוד עליהם! עורך דין פלילי מומלץ הוא המפתח לשחרור שלך ולחופש שלך. שמע בקולו. זכור תמיד כי קיימים הרבה תרגילי חקירה פלילית שהמשטרה משתמשת, שאסור לך ליפול בהם, הקפד כי זכויותיך יישמרו.