שינוי אסטרטגי או סכנה אזורית?

 

 

 ארה"ב מאשרת מכירת נשק מתקדם לריאד

 

ארצות הברית אישרה לאחרונה מכירה של מערכות נשק מדויקות לסעודיה, בעסקה המעוררת עניין רב בזירה הבינלאומית. מדובר במהלך שמגיע לאחר שנים של דיונים ויחסים מתוחים בין וושינגטון לריאד, במיוחד בנוגע לזכויות אדם ולמלחמה בתימן.

 

העסקה מתווספת להוצאות הצבאיות האדירות של סעודיה, אשר בשנה שעברה הסתכמו בכ-75.8 מיליארד דולר – נתון שהופך אותה לאחת מהמדינות המובילות בעולם מבחינת תקציב ביטחון.

 

   מדוע ארה"ב אישרה את העסקה דווקא עכשיו?

 

ההחלטה של ארה"ב לאשר את המכירה מעלה מספר שאלות:

 

1. אסטרטגיה מול איראן: סעודיה היא אחת מהיריבות המרכזיות של איראן במזרח התיכון. אספקת נשק מתקדם עשויה להוות מסר תקיף כלפי טהראן ולחזק את ההרתעה האזורית.

 

 

2. בריתות ועסקאות אנרגיה: סעודיה היא שותפה מרכזית של ארה"ב בתחום האנרגיה. הממשל האמריקאי עשוי לראות בעסקה צעד נוסף לחיזוק הברית הכלכלית והפוליטית בין המדינות.

 

 

3. לחץ מצד יצרניות הנשק: תעשיית הביטחון האמריקאית תלויה במכירות נשק בינלאומיות, והסכם כזה מהווה הזדמנות כלכלית משמעותית עבור יצרניות כמו Lockheed Martin ו-Boeing.

 

 

 

כיצד סעודיה מחזקת את צבאה?

 

בשנים האחרונות, סעודיה משקיעה סכומי עתק במודרניזציה של צבאה, תוך רכישת מערכות מתקדמות מארה"ב, בריטניה וצרפת. בין השאר, היא מצטיידת במערכות הגנה אווירית, מטוסי קרב מהדור החדש וטכנולוגיות מעקב מתקדמות.

 

לפי דיווחים, העסקה האחרונה כוללת מערכות נשק מונחה מדויק, המאפשרות פגיעה כירורגית במטרות צבאיות תוך מזעור נזק סביבתי. מערכות אלה עשויות לשמש את סעודיה במאבקה מול המורדים החות'ים בתימן ובמקרים נוספים בהם היא רואה איום ביטחוני.

 

האם העסקה עשויה לשנות את מאזן הכוחות במזרח התיכון?

 

העסקה מעוררת דאגה בקרב מדינות נוספות באזור, בהן איראן וקטאר, הרואות בהמשך התחזקותה הצבאית של סעודיה כאיום ישיר. במקביל, ארגוני זכויות אדם מביעים חשש כי הנשק ישמש לפגיעות באזרחים במסגרת הסכסוך בתימן.

 

מה צפוי בהמשך?

 

המהלך האמריקאי מעלה ספקולציות לגבי עסקאות עתידיות עם מדינות נוספות באזור, כאשר השאלה המרכזית היא עד כמה ממשל ביידן יהיה מוכן להמשיך ולחזק את סעודיה, אל מול שיקולים של זכויות אדם ולחץ פוליטי מבית.

 

עם תקציב ביטחון ענק ונשק חדיש, סעודיה ממשיכה למצב את עצמה ככוח צבאי משמעותי במזרח התיכון. אך האם החימוש המתקדם יביא ליציבות –

או דווקא להסלמה? ימים יגידו.

 

 

אהבתם? שתפו!

כתבות נוספות