מצרים משבחת את דברי טראמפ – אך מה עומד מאחורי ההצהרות?
מצרים מברכת – אך האם יש לה מניע נוסף?
משרד החוץ המצרי פרסם הודעה רשמית שבה הוא מביע את הערכתו להצהרותיו של נשיא ארה"ב לשעבר, דונלד טראמפ, כי תושבי רצועת עזה לא יידרשו לעזוב את שטחה. הצהרה זו, שהגיעה לאחר דיונים בינלאומיים סוערים בנוגע לעתידה של הרצועה, התקבלה בחיוב על ידי קהיר, אך מעוררת גם שאלות בנוגע למשמעות האמיתית של הדברים.
טראמפ מצהיר – אך מהי ההשפעה על המזרח התיכון?
ההצהרה של טראמפ מגיעה בתקופה שבה מצרים, כמדינה בעלת גבול משותף עם עזה, נמצאת במרכז השיח על מציאת פתרון הומניטרי למיליוני הפלסטינים הגרים שם. במשך חודשים, ריחפה באוויר האפשרות של יציאת תושבים מרצועת עזה לכיוון סיני או מדינות אחרות, דבר שגרם לחששות כבדים בקהיר ובמדינות ערביות נוספות.
משרד החוץ המצרי הביע בעבר התנגדות נחרצת לכל ניסיון להעביר פלסטינים מחוץ לרצועה, מחשש שהדבר ייצור שינוי דמוגרפי בלתי הפיך ויוביל לקריסת פתרון שתי המדינות. לכן, הברכה של קהיר להצהרת טראמפ אינה מפתיעה, אך יש לבחון אותה גם מנקודת מבט אסטרטגית.
מה הרווח המצרי?
מצרים, שהייתה בעבר מתווכת מרכזית בין ישראל, חמאס והקהילה הבינלאומית, ממשיכה לשמור על מעמדה כגורם מתווך משמעותי בסכסוך. אישור פומבי להצהרת טראמפ מחזק את עמדתה מול מדינות ערב והמערב כאחת – מצד אחד, היא נותרת נאמנה לעניין הפלסטיני, ומצד שני, משדרת מסר של אחריות בינלאומית.
כמו כן, אישור זה עשוי לסייע למצרים במגעים מול וושינגטון, במיוחד בנוגע לסיוע כלכלי וביטחוני. ממשל אמריקאי שמכיר בעמדת קהיר בנושא עזה עשוי להיות גמיש יותר בנושאים רגישים כמו הסיוע הצבאי והלחץ הבינלאומי על ממשלת א-סיסי בנוגע לזכויות אדם.
האם מדובר בשינוי מגמה או בתגובה טקטית?
השאלה המרכזית שנותרת פתוחה היא האם עמדתה של מצרים משקפת שינוי מדיניות אמיתי או שמדובר בתגובה טקטית בלבד. ההיסטוריה מלמדת כי הדיפלומטיה המצרית יודעת לשחק משחק מורכב של שמירה על אינטרסים תוך שיתוף פעולה זהיר עם כוחות אזוריים ובינלאומיים.
האם הצהרת טראמפ באמת תשפיע על עתיד תושבי עזה? האם הברכה המצרית מסמנת מגמה חדשה במדיניות האזורית? נראה כי נצטרך להמתין ולראות כיצד הדברים יתפתחו, אך ברור כי מצרים ממשיכה לשמור על תפקידה כשחקן משמעותי במזרח התיכון.