מי יורש כשאין צוואה ומה עושים עם העיזבון?
חוק הירושה קובע את הכללים לפיהם יחולק עיזבונו של אדם לאחר לכתו מהעולם, במקרים בהם הוא לא הותיר אחריו צוואה. במאמר המשפטי שלפניכם, נסקור את הכללים מי יורש כשאין צוואה וענף הצאצאים.
איך מוציאים צו ירושה כשאין צוואה?
בקשה לצו ירושה תוגש כאשר המנוח לא הותיר אחריו צוואה, לרשם לענייני ירושה. על המבקש לשלם את האגרה הנדרשת, למלא את פרטי היורשים בטופס הבקשה, לצרף את המסמכים הנדרשים לבקשה ולהגישה באופן מקוון או במקרה שהמבקש לא מיוצג על ידי עורך דין לענייני ירושה באופן ידני ללשכת הרשם לענייני ירושה.
איך מחלקים את העיזבון כשאין צוואה?
חוק הירושה קובע כי עיזבונו של אדם שלא הותיר אחריו צוואה יחולק על פי הדין הכללי הקבוע בחוק הירושה, ליורשים על פי דין בהתאם לחלקם היחסי הקבוע בחוק.
מי הם היורשים על פי דין?
היורשים על פי דין מחולקים לבן הזוג של המנוח ולראשי אב על פי היררכיה, כשהכלל הוא שבן הזוג יורש את חלקו היחסי בעיזבון יחד עם ראש האב הראשון הקיים, ושאר ראשי האב לא יורשים כלל. אותו הכלל חל גם בהיררכיה הפנימית בכל ראש אב, כשהיורשים הראשונים בתוך ראש האב קיימים, רק הם יורשים את המנוח, ושאר היורשים בתוך ראש האב לא יורשים כלל.
יורש מיוחד: זכויות בן הזוג בעיזבון
לבן הזוג זכויות ייחודיות בעיזבון, הוא יורש את כלל המיטלטלין ששימשו אותו ואת המנוח בחייהם המשותפים, הוא יורש את הרכב של המנוח, יש לו זכויות ייחודיות בנסיבות מסויימות בדירת המנוח, והוא יורש יחד עם כל אחד מראשי האב הקיימים. כאשר לא קיימים בני משפחה שהם חלק מראשי האב, בן הזוג יורש את כלל העיזבון.
ראש האב הראשון: צאצאי המנוח וצאצאיהם
הצאצאים יורשים בחלקים שווים את מחצית עיזבון המנוח ובן הזוג יורש את מחצית עיזבונו. כשאין בן זוג, ירשו הצאצאים את כל העיזבון בחלקים שווים. כשאחד מהצאצאים נפטר בטרם למנוח, ירשו במקומו הצאצאים של הנפטר את חלקו בירושה.
ראש האב השני: הורי המנוח וצאצאיהם
יורשים את המנוח רק אם אין לו צאצאים כלל. הורי המנוח יורשים בחלקים שווים את מחצית עיזבונו ובן הזוג יורש את מחצית עיזבונו. אם לא נותרו למנוח הורים בטרם לפטירתו, יורשים האחים של המנוח בחלקים שווים שליש מעיזבונו, ובן הזוג יורש שני שליש מהעיזבון.
ראש האב השלישי: הורי הורים וצאצאיהם
יורשים את המנוח רק אם אין לו צאצאים, אין לו הורים, אין לו אחים ואין לו אחיינים. סביו של המנוח יורשים בחלקים שווים שליש מעיזבונו ובן הזוג יורש שני שליש מעיזבונו. אם לא נותרו למנוח סבים בטרם לפטירתו, יורשים הדודים, ואם לא נותרו דודים יורשים בני הדודים.
זכות ירושה של ידוע בציבור כשאין צוואה
סעיף 55 לחוק הירושה מטרתו להשוות את מעמדו של ידוע בציבור למעמדו של אדם נשוי. ידוע בציבור יהא זכאי לרשת את המנוח כאילו היו נשואים זה לזו כאשר אין צוואה ותנאי הסעיף מתקיימים, כלומר מדובר בבני זוג המקיימים חיי משפחה במשק בית משותף, אינם נשואים זה לזו ולאף אדם אחר.
זכות ירושה של ידועים בציבור מאותו מין כשאין צוואה
סעיף 55 לחוק הירושה קובע כי "איש ואשה החיים חיי משפחה…" נשאלת השאלה האם בני זוג מאותו המין נכנסים לגדר הסעיף ויכולים להחשב כ"איש ואישה"? בעבר חלק מבתי המשפט סירבו להכיר בזכויות הירושה של ידועים בציבור מאותו מין על בסיס סעיף 55 שנוסח כ"איש ואישה". בשנת 2004 ניתן פסק דין בבית המשפט המחוזי שקבע כי זכות הירושה של ידועים בציבור חלה גם על בני זוג מאותו המין שעומדים בתנאי סעיף 55 לחוק. פסק הדין ייחס את הביטוי לתקופת חקיקת החוק, בשנת 1965, שאז בני זוג מאותו המין לא חיו יחד כמשפחה. נקבע כי תכלית הסעיף הייתה להשוות את מעמדם של ידועים בציבור שנמנעה מהם האפשרות להתחתן כדת וכדין ואין ללמוד מהשימוש במונח "איש ואישה" על כוונה לשלול זכות זאת מבני זוג מאותו המין.
זכות ירושה של המדינה כשאין צוואה
אם המנוח לא הותיר אחריו אף יורש, העיזבון יועבר לאפוטרופוס הכללי לתקופה מסויימת בה קרובי המשפחה מוזמנים לטעון לזכויות בעיזבון המנוח. במקרה שאף יורש לא יטען לזכויות בעיזבון, הירושה תעבור למדינה לשמש למטרות חינוך, מדע, בריאות וסעד.
עריכת צוואה תחלק את עיזבונכם בהתאם לרצונכם
בשורה התחתונה, כשאין צוואה העיזבון יחולק ליורשים על פי דין, שהם על פי רוב קרובי המשפחה מדרגה ראשונה, רק אם אין קרובים כאלה העיזבון יחולק לדרגות הבאות של קירבת המשפחה. כל אדם שחפץ שחלוקת עיזבונו תתבצע בהתאם לרצונו חייב לערוך צוואה. עורך דין לענייני ירושה הבקיא בנושאי ירושות וצוואות יסייע לכם לערוך צוואה שתורה על אופן החלוקה של הרכוש שלכם בהתאם לרצונכם.