35 מבוקשים נעצרו ביהודה ושומרון: האם כוחות הביטחון הצליחו לסכל פיגועים נוספים?
פעילות נרחבת נגד הטרור – תוצאות והשלכות:
כוחות הביטחון פעלו הלילה ברחבי יהודה ושומרון במטרה למנוע פיגועים ולפגוע בתשתיות הטרור. במסגרת המבצע, חוסלו שלושה מחבלים, נעצרו 35 מבוקשים – בהם מספר מחבלי חמאס, והוחרמו אמצעי לחימה.
הפעילות התקיימה במספר מוקדים, ביניהם שכם, רמאללה, ג'נין ועזון. הכוחות התמודדו עם התנגדות, שכללה ירי לעברם, אך סיימו את הפעילות ללא נפגעים. בעוד שהצלחות אלו נתפסות כהישג מבצעי משמעותי, נשאלת השאלה – האם מדובר בפעולה שתוביל לרגיעה, או שהיא רק חלק בלתי נפרד ממאבק שאין לו סוף?
המעצר בעזון – מחבל חשף את המטען שהטמין
אחד האירועים הבולטים בלילה האחרון התרחש בעיירה עזון שבמרחב חטיבת אפרים. כוח צה"ל עצר מחבל שבמהלך חקירתו הוביל את הכוחות ישירות אל מטען חבלה שהטמין מבעוד מועד. צוותי ההנדסה של צה"ל ניטרלו את המטען באופן מבוקר, ובכך נמנע פיגוע שעלול היה לגבות חיי אדם.
האירוע מדגיש את חשיבות הפעילות המודיעינית שמובילה לשטח את הכוחות, וממחיש כיצד טרוריסטים מסתירים אמצעי לחימה בניסיון לפגוע בכוחות הביטחון או באזרחים.
השלכות הפעילות – האם גל המעצרים יביא לרגיעה?
בשנים האחרונות הפכה יהודה ושומרון לזירה ביטחונית מתוחה. גל פיגועים שמקורו בתשתיות טרור מקומיות הוביל להחרפת פעילות צה"ל ושירותי הביטחון, הכוללת מבצעי סיכול יומיומיים.
מבצעים כמו זה שהתבצע הלילה הם חלק מהמאמץ הישראלי למנוע טרור בשלביו הראשוניים – לפני שהופך לפיגוע בפועל. אך האם ההרתעה שמייצרות פעולות אלו מספיקה כדי לשבור את מעגל הטרור?
שני תרחישים עיקריים יכולים להתפתח מהמצב:
1. פגיעה משמעותית בתשתיות הטרור – גל המעצרים והחיסולים מחליש את ארגוני הטרור ומונע מהם לבצע פיגועים בטווח הקרוב. בנוסף, ההרתעה הישראלית עשויה להוביל לירידה בהיקף הניסיונות לפגוע בחיילים ובאזרחים.
2. הסלמה נוספת – דווקא בשל הפגיעה במחבלים ובתשתיותיהם, ייתכן שנראה ניסיון להסלים את המצב, בין אם באמצעות פיגועים נקודתיים ובין אם דרך התארגנויות רחבות יותר של ארגוני טרור.
מבצעי הסיכול – האם מדובר במאבק בלתי נגמר?
צה"ל וכוחות הביטחון פועלים בשיטתיות כדי למנוע פיגועים ולהכות בטרוריסטים לפני שהם פוגעים בחפים מפשע. אך המציאות בשטח מלמדת כי תשתיות הטרור לא נעלמות לחלוטין, אלא מתארגנות מחדש פעם אחר פעם.
מאבק זה נמשך שנים רבות, וייתכן כי ימשיך להתקיים כל עוד קיימת תשתית אידיאולוגית ופוליטית שמזינה את הטרור. השאלה העיקרית היא האם ישראל תצליח לייצר שינוי משמעותי במאזן ההרתעה – כזה שיביא להפחתה ניכרת בהיקף הפיגועים, או שמא מדובר בקרב מתמשך ללא פתרון ברור באופק.
ימים יגידו אם המבצע הלילי האחרון היה עוד שלב במאבק הבלתי נגמר, או שמא מדובר בנקודת מפנה שתביא לשקט – לפחות בטווח הקרוב.