הוועדה לבחירת שופטים | שר המשפטים לשעבר, חיים רמון מתייחס לטענות של מתנגדי הרפורמה אתמול (רביעי) כי בוועדה לבחירת שופטים חייב להיות חבר כנסת מהאופוזיציה אחרת תתרחש פגיעה באיזון.
בציוץ שפרסם בטוויטר כתב רמון:
"כמה מראשי המתנגדים לרפורמה משפטית קבעו אתמול כי בוועדה לבחירת שופטים חייב להיות חבר כנסת מהאופוזיציה אחרת נגיע ל-"מצב סכנה" ותתרחש פגיעה "באיזון העדין שהתגבש במשך למעלה מרבע מאה".
כמעט השתכנעתי מקריאות התבהלה האלו אבל אז נזכרתי כיצד ב-2020 דרשה מפלגת כחול לבן בהנהגת בני גנץ ששני נציגי הכנסת בוועדה לבחירת שופטים יהיו נציגי הקואליציה ואף התעקשה לקבוע זאת בהסכם הקואליציוני.
הזה אותו בני גנץ שהתריע אתמול מפני "מצב סכנה שבו יש יותר ממועמד אחד לקואליציה"? כמובן, מה שמותר היה לגנץ לעשות – אסור ליריב לוין. אחרי הכל מדובר בזמנים אחרים ובאנשים אחרים.
אתמול גם פורסם נייר עמדה שעוסק בבחירת חבר כנסת מהאופוזיציה לוועדה לבחירת שופטים מטעם "פורום המרצות והמרצים למשפטים למען הדמוקרטיה". אולם, כנראה שהעמדה הפוליטית של המחברים אשר מתנגדים לרפורמה, הביאה אותם לקבוע שורה של קביעות מעוררות תמיהה הנעות בין אמת אלטרנטיבית לאמת פיקטיבית.
כך, למשל, נטען בנייר העמדה כי "הקביעה שבוועדה לבחירת שופטים יכהנו לא רק נציגי הממשלה אלא גם נציגי הכנסת (שאינם חברים בקואליציה ולכן אינם כפופים למשמעת הקואליציונית שנגזרת מההסכמים להקמת הממשלה), נועדה להבטיח שגם עמדתה של הכנסת תקבל ביטוי בוועדה". ברם, אין שום "קביעה" כזו בחוק.
אז "קביעה" אין. מה שיש זה מנהג למנות חבר כנסת אחד מהקואליציה וחבר כנסת אחד מהאופוזיציה לוועדה. אנו התחלנו במנהג הזה ב-1992, בממשלת רבין. אולם, זה מנהג שקוים רק באופן חלקי ורק לפרקים לאורך שלושת העשורים שחלפו מאז.
למרות זאת, ארבעת המחברים הנכבדים מתעקשים כי מדובר בנוהג "ארוך שנים" אשר סטייה ממנו "מעלה חשש של ממש לפגיעה באיזון העדין שהתגבש במשך למעלה מרבע מאה".
איני יודע אם מדובר בזיכרון סלקטיבי או בעובדות אלטרנטיביות של המשפטנים שחיברו את נייר העמדה, אבל מעולם לא היה נוהג מגובש, קל וחומר מחייב. חשוב מכך, הכנסת סטתה שוב שוב מהמנהג הזה כך שהאיזון העדין עליו מדברים המחברים הוא לגמרי פרי דמיונם הפרוע.
למעשה, הנוהג החוקתי "ארוך השנים" של בחירת חבר כנסת מהקואליציה וחבר כנסת מהאופוזיציה לוועדה לבחירת שופטים, התקיים בפועל רק במשך כ-15 שנים מתוך 30 השנים מאז נוצר לכאורה. יתרה מכך, אפילו בג"ץ לא העז לפסול מינויים שחרגו מ"הנוהג החוקתי".
ושוב אפשר לראות כיצד מתנגדי הרפורמה המשפטית – ולא משנה אם מדובר בפוליטיקאים המציגים עמדה "ערכית" או במשפטנים המציגים עמדה "מחקרית" – לא בוחלים בהולכת שולל במזיד ובשכתוב ההיסטוריה באופן בולשביקי כדי לקדם את שלטון היוריסטוקרטיה
מתוך מאמר שפרסמתי בדיומא"
כמעט השתכנעתי מקריאות התבהלה האלו אבל אז נזכרתי כיצד ב-2020 דרשה מפלגת כחול לבן בהנהגת בני גנץ ששני נציגי הכנסת בוועדה לבחירת שופטים יהיו נציגי הקואליציה ואף התעקשה לקבוע זאת בהסכם הקואליציוני.
— חיים רמון (@ramonhaim) June 1, 2023