הקדמה:
במהלך סוף השבוע האחרון, צבא לבנון עצר ארבעה חשודים בהשיגור רקטות לעבר ישראל. שניים מהם היו סורים והשניים האחרים פלסטינים. החקירה שפתחה לבנון מעלה שאלות רבות בנוגע למניעים של המיליציות השונות הפועלות באזור, והאם יש לכך קשר למתח הגובר באזור ובפרט בין לבנון וישראל.
האירועים שהובילו למעצרים
ביום ראשון האחרון, צבא לבנון הודיע כי עצר שני סורים ושני פלסטינים בגין מעורבות בשיגור רקטות לעבר ישראל. החקירה הצבאית לאור המעצרים מצביעה על הימצאות המיליציות השונות בדרום לבנון, שבסיסה בגבול עם ישראל, כדורש את תשומת הלב של מקבלי ההחלטות. בשישי האחרון, כוחות צבא לבנון זיהו את מקום השיגור של הרקטות באזור קקעית אל-ג'סר בדרום לבנון והחלו בחקירה למציאת מבצעי הירי.
תגובה לבנונית להפרות הפסקת האש
בעקבות ירי הרקטות, צבא לבנון חזר על עמדתו כי לא יסבול הפרות נוספות של הפסקת האש, במיוחד לא מצד מיליציות המסכנות את יציבותה של המדינה. מדובר בעמדה מובהקת, במיוחד לאור הצהרת מפקד צבא לבנון, אלוף רודולף הייקל, שהבהיר בעבר כי כל פעולה לשבש את האיזון או את ההפסקת אש יכולה לשחק לידיים של ישראל.
הייקל אף טען כי ירי הרקטות משרת את האינטרסים של ישראל, ומטרתו להסלים את המצב בגבול, במקום לשמור על היציבות.
מהם המניעים שמאחורי השיגור?
החקירות הצבאיות מצביעות על כך שלא מדובר בהשגת מטרות פוליטיות ישירות מצד סוריה או פלסטין. רבים סבורים כי מדובר בפעולה שנועדה להסיט את תשומת הלב מהמחלוקות הפנימיות ולחמם את האזור לטובת צדדים בעלי אינטרסים גאו-פוליטיים שונים. כל זה מתרחש כאשר סוריה ופלסטין חוות אתגרים פנימיים ומחפשות דרכים להשפיע על המצב האזורי.
המכשול של ישראל במערכה הזו:
מפקד צבא לבנון הוסיף כי המכשול היחיד לפריסת הצבא הוא נוכחותה של ישראל בנקודות מסוימות בתוך שטח לבנון. בעיניו, ישראל מהווה גורם מעכב לכל מהלך צבאי או מדיני שנעשה מצד לבנון, במיוחד כשמדובר בהגברת אכיפת הפסקת האש במלואה. קו הגבול הלבנוני–ישראלי נשאר שנוי במחלוקת, ומהווה מקור למתיחות יומיומית בין הצדדים.
השלכות אפשריות של המצב הנוכחי:
הפרת הפסקת האש עלולה להוביל להסלמה רחבה, במיוחד כשיש מי שיטען כי ירי הרקטות רק משדר את ההבנה כי האזור נשאר מרחב של חוסר יציבות. ברקע עומדים אינטרסים שונים שכוללים את סוריה, פלסטין וישראל, וכל אחד מהם שואף לקדם את מטרותיו הגיאו-פוליטיות בדרכים שונות, כל אחת מהם מנסה לנצל את התסבוכת הקיימת באזור.
מסקנות ותובנות:
המעצרים של סורים ופלסטינים בשיגור רקטות לעבר ישראל מצביעים על הסיכון הגובר בגבול לבנון-ישראל, שבו מצויות מספר קבוצות מיליטנטיות שנמצאות במתח מתמיד עם כוחות צבא לבנון. עם זאת, יש להבין כי לא כל שיגור רקטות בהכרח נובע ממניע מלחמתי, אלא גם מעורבות של שחקנים פוליטיים וכלכליים בתוך ומחוץ לאזור.
הצבא הלבנוני, שהביע עמדות ברורות בדבר אכיפת הפסקת האש, נמצא במצב לא קל, שכן כל פעולה צבאית חייבת להתבצע תוך שמירה על יציבות פנימית ויכולת לעמוד במתיחות עם ישראל.
כמו כן, ישנה חשיבות רבה להמשך חקירה ולבירור מדויק של זהות המעורבים בשיגור הרקטות. חקירה זו עשויה לחשוף קשרים חדשים בין קבוצות קיצוניות והפעלת לחצים פוליטיים על הלבנון.
לסיום, האזור צפוי להישאר במתח גבוה, כאשר כל פעולה צבאית או פלסטינית, תמשיך להשפיע על הדינמיקה במזרח התיכון. מהלך כזה יכול להוביל לאי-יציבות שנוגעת לכלל השחקנים באזור.