"גפני ללפיד"
בימים האחרונים הסעירה אמירה יוצאת דופן את המערכת הפוליטית, כאשר יו"ר יהדות התורה, ח"כ משה גפני, הפנה אצבע מאשימה כלפי ראש הממשלה לשעבר יאיר לפיד. במהלך דיון סוער אמר גפני ללפיד:
"בזמן שאתה היית ראש ממשלה, נתת כסף לישיבות. אם הייתי הולך איתך לקואליציה – הייתי מקבל הרבה יותר ממה שאנחנו מקבלים היום."
הדברים עוררו הדים במערכת הפוליטית ושאלות רבות על הבריתות, ההחלטות והוויתורים של המפלגות החרדיות בממשלת נתניהו הנוכחית. האם המפלגות החרדיות בחרו בדרך הנכונה? האם ייתכן שגפני מאותת על שינוי כיוון עתידי?
ברית היסטורית או טעות אסטרטגית?
המפלגות החרדיות, ובעיקר יהדות התורה וש"ס, היו במשך עשורים שותפות נאמנות של הימין הישראלי. מאז ימי בגין, נתניהו וחוקי הליבה – שיתוף הפעולה עם הליכוד נתפס כטבעי. אך האם המציאות השתנתה?
בדבריו, גפני מצביע על אפשרות שממשלה בראשות לפיד הייתה נדיבה יותר כלפי המגזר החרדי, לפחות מבחינה תקציבית. כזכור, בעת כהונתו של לפיד, הממשלה הקצתה תקציבים לישיבות ולחינוך החרדי, על אף הביקורת הציבורית שספגה בנושא.
החרדים ונתניהו: נאמנות שמובילה לקיפוח?
מאז הקמת ממשלת נתניהו הנוכחית, המפלגות החרדיות גילו שתקציבי הישיבות והקצבאות לא תמיד זורמים כמצופה. תקציבים הובטחו אך הוקפאו, ואי-הוודאות גוברת. הביקורת של גפני מצביעה על תחושת תסכול שמתחילה לחלחל בקרב מנהיגי המפלגות החרדיות – האם הם משלמים מחיר כבד מדי עבור נאמנותם לליכוד?
גורמים פוליטיים טוענים כי אם המפלגות החרדיות היו נוקטות בקו גמיש יותר, ייתכן והיו מצליחות להשיג יותר עבור הציבור שלהן – גם מממשלות שאינן נתפסות כ"טבעיות" עבורן.
מה המשמעות הפוליטית?
למרות הסערה שגרמו דבריו של גפני, ספק אם מדובר במהלך אמיתי לשינוי כיוון. נכון להיום, יהדות התורה וש"ס עדיין משדרות נאמנות לקואליציה של נתניהו, והאופציה של חבירה למרכז-שמאל אינה נראית סבירה.
עם זאת, ההתבטאות של גפני עשויה להיות רמז לאי-שביעות הרצון במגזר החרדי מהמצב הנוכחי.
ואולי גם איתות לנתניהו שיצטרך לתת יותר כדי לשמר את בריתו עם החרדים.
מסקנה: חריצים ראשונים בברית הישנה?
האם דבריו של גפני הם רק פליטת פה, או שהם מסמנים שינוי מחשבתי עמוק יותר? האם החרדים ימשיכו ללכת יד ביד עם הימין, או שיום אחד נראה אותם שוברים כיוון?
הזמן יגיד – אבל דבר אחד ברור: הפוליטיקה החרדית ממשיכה להפתיע.