האם הנגב הפך למערב הפרוע של ישראל?

 

 

ירי לילי לעבר עומר: תושבים חרדים, המשטרה מודאגת – ומקבלי ההחלטות מחפשים פתרונות

 

תושבי היישוב עומר שבנגב מתארים מציאות בלתי נסבלת: כמעט מדי לילה נשמעות צרורות ירי מאזורי הפזורה הבדואית הסמוכה, וקולות הירי הפכו לחלק משגרת חייהם. הדאגה אינה נוגעת רק לרעש המטריד אלא גם לחשש ממשי לפגיעה בנפש או לרצון מכוון להטיל אימה.

 

המצב החריף הוביל לקיום דיון מיוחד בוועדה לביטחון לאומי בכנסת, שם נחשפה תמונה מטרידה אף יותר: לפי נתוני המשטרה, נרשמה עלייה חדה של עשרות אחוזים במספר אירועי הירי במרחב הנגב. מדובר בתופעה רחבה שמשקפת, לדבריהם, הידרדרות חמורה במצב הביטחון האישי באזור.

 

משטרה: "עלייה חדה באירועי הירי בנגב – מדובר בתופעה מסוכנת"

 

בדיון שנערך השבוע בכנסת הציגו גורמי הביטחון נתונים מדאיגים על היקף התופעה. במשטרה טוענים כי לא מדובר רק בירי מקרי או ברקע פלילי, אלא בתופעה שיטתית הנובעת מסכסוכים פנימיים בין חמולות, מלחמות שליטה בעולם הפשיעה וניסיונות להפגין כוח.

 

"אנחנו רואים מגמה מסוכנת של הפיכת מרחב הנגב לזירה שבה נשק חם משמש לפתרון סכסוכים כמעט על בסיס יומיומי", אמר אחד מקציני המשטרה בדיון. "מעבר לכך שהירי מסכן חפים מפשע, הוא גם מייצר תחושת פחד וחוסר ביטחון קשה בקרב התושבים".

 

לפי הערכות המשטרה, רק בחודשים האחרונים אירעו מאות מקרים של ירי בלתי חוקי, רבים מהם בקרבת יישובים יהודיים כמו עומר, להבים ובאר שבע. "אנו פועלים בכל הכוח נגד התופעה", הבהירו במשטרה, "אבל חייבים לזכור שהדרך לפתרון חייבת לכלול לא רק פעילות אכיפה, אלא גם שינויים חקיקתיים שיחמירו ענישה, ויספקו לנו כלים טובים יותר להיאבק בפשיעה".

 

ח"כ ביסמוט: "מהדברים ששמענו עולה שזה לא נראה כמו מדינה ריבונית, אלא כמו מערב פרוע"

 

הדיון בכנסת הפך מהר מאוד לטעון, כאשר חברי הכנסת דרשו מהמשטרה ומהממשלה תשובות חד-משמעיות לגבי התוכניות להחזרת הביטחון לתושבי הדרום.

 

ח"כ בועז ביסמוט (הליכוד) הביע זעזוע מהמצב: "כשאני שומע את הנתונים ואת עדויות התושבים, אני לא יכול שלא לחשוב שהמדינה מאבדת שליטה. אנחנו מדברים פה על אזור בנגב שנשלט, בפועל, על ידי גורמים עברייניים שמרשים לעצמם לעשות ככל העולה על רוחם, כולל ירי כמעט מדי לילה לעבר יישוב כמו עומר".

 

לדבריו, "אם תושבים במדינת ישראל לא יכולים לישון בשקט בגלל ירי בלתי פוסק, אז משהו כאן דחוף לשינוי. הממשלה חייבת להפסיק לתת למציאות הזו להימשך – ויפה שעה אחת קודם".

 

תושבים בעומר: "הילדים שלנו מפחדים לצאת מהבית אחרי רדת החשיכה"

 

מעבר לדיונים בכנסת ולסטטיסטיקות המשטרה, מי שחווים את המציאות הזו באופן יומיומי הם תושבי עומר עצמם. רבים מהם מספרים כי תחושת הביטחון שלהם נשחקת מיום ליום, ושהם חשים אובדן אמון מוחלט במערכת האכיפה.

 

"כל לילה אנחנו שומעים את היריות האלו", סיפר תושב היישוב. "זה מתחיל מאיפשהו בפזורה, ולפעמים זה נשמע ממש קרוב אלינו. אתה יושב בבית, שומע את זה, וחושב לעצמך – מה יקרה אם אחת היריות האלו תפספס ותפגע במישהו?".

 

תושבת אחרת תיארה את החרדה היומיומית: "זה לא רק שאנחנו שומעים יריות – זה הפחד שמלווה את זה. כשהילדים שלנו מפחדים לצאת החוצה בערב, כשאנחנו בודקים פעמיים לפני שיוצאים מהבית, משהו פה לא תקין. זו לא אמורה להיות המציאות שלנו".

 

פתרונות אפשריים: המשטרה דורשת סמכויות נרחבות יותר, הממשלה מחפשת פתרון מערכתי

 

למרות הביקורת הרבה שמוטחת במשטרה, גורמים במשטרה טוענים כי הם עושים כל שביכולתם כדי להילחם בתופעה – אך הם זקוקים לסיוע משמעותי יותר מצד המדינה.

 

"אנחנו זקוקים לסמכויות אכיפה נרחבות יותר", אמר גורם במשטרה. "היום קשה לנו לתפוס כלי נשק בלתי חוקיים במהירות, וקשה לנו לפעול בצורה מידית. אם המדינה רוצה לראות תוצאות בשטח, היא חייבת לתת לנו כלים טובים יותר".

 

חלק מהפתרונות שהוצעו כוללים הגברת האכיפה, ביצוע חיפושי נשק אגרסיביים יותר, החמרת הענישה על ירי בלתי חוקי ושילוב של טכנולוגיות מתקדמות לזיהוי מקורות ירי בזמן אמת.

 

במקביל, ישנו גם היבט חברתי וכלכלי שלא ניתן להתעלם ממנו – רבים סבורים כי שיפור תנאי המחיה, קידום תוכניות חינוך והשקעה באוכלוסיות מוחלשות במרחב הנגב יוכלו להפחית את האלימות ולצמצם את הצורך בשימוש בנשק חם.

 

האם המדינה תשיב את הביטחון לנגב – או שתושבי עומר ימשיכו לחיות בפחד?

 

בינתיים, הירי הלילי נמשך, ותושבי עומר נותרים מודאגים, חרדים וחסרי אונים מול המציאות שהפכה לשגרת חייהם.

 

השאלה הגדולה היא האם המדינה תצליח להחזיר את הביטחון לאזור ולפעול בתקיפות נגד התופעה, או שמא הנגב ימשיך להידמות יותר ויותר לזירת קרב שבה החוק והסדר נכנעים לכוח הנשק.

 

 

אהבתם? שתפו!

כתבות נוספות