האפשרות למימוש זכויות לאזרחות על בסיס היסטורי, התרחבה לאורך העשורים האחרונים במדינות אירופה השונות, בזכות מדיניות התומכת בתיקון העוולות ההיסטוריות כנגד יהדות אירופה בתקופת מלחמת העולם השנייה. יחד עם זאת, לא כל מדינות אירופה יישרו קו וגילו נדיבות והוגנות דומה, מי בשל קושי להכיר באותן עוולות ומי בשל שינויים טריטוריאליים ושינויים אוטונומיים, שיצרו חוסר וודאות.
מדינת אוסטריה הייתה בין המדינות האחרונות שביצעה את תיקוני החקיקה הנדרשים לצורך מימוש הזכויות הללו, כאשר בשנת 2020 בחרה להכיר לא רק באזרחי אוסטריה שנמלטו ממנה בשל רדיפת השלטון הנאצי, כי אם גם בתושבי קבע שהתגוררו בה כחוק. ההרחבה כללה גם שינוי מדיניות לגבי צאצאי האזרחים והתושבים, קביעת זכות לאזרחות בירושה, ביטוח חובות זיקה וידיעת השפה, ואף הקלה משמעותית ועד לביטול אגרות יקרות למגישי הבקשות.
למה כדאי להוציא דרכון אוסטרי
אוסטריה היא מדינה קטנה במעמד רפובליקה, השוכנת במיקום אסטרטגי במערב אירופה, וגובלת במספר מדינות בניהן: גרמניה, איטליה, הונגריה, סלובניה, שווייץ.
מדינת אוסטריה מספקת איכות חיים גבוהה במיוחד לאזרחיה, בעלת כלכלה חזקה השולטת במספר רב של תעשיות, ומחזיקה בכמה מנכסי הטבע והאקולוגיה החשובים בעולם. הנפקת דרכון אוסטרי כחלק מהליך מימוש זכאות לאזרחות אוסטרית, אינה כרוכה במעבר לאוסטריה או בדרישה לשינוי מגורים, אולם מעמידה לזכות בעלי האזרחות האמורה, כל זכות העומדת לרשות תושבים המתגוררים בה. גבולותיה הנרחבים של אוסטריה עשויים להוות נכס אסטרטגי במעמד מלחמה, מה שנקשר אל המציאות הביטחונית בישראל, ומביא בעלי זכאות רבים לחתור למימוש ולהנפקת דרכון אוסטרי.
מלבד היתרונות והמעטפת שמספקת מדינת אוסטריה לאזרחיה, החל משנת 1995 אוסטריה היא גם חברה באיחוד האירופי, מה שהופך דרכון אוסטרי לנכס- בזכות תוקפו כדרכון אירופאי.
מהו דרכון אירופאי
דרכון אירופאי הוא דרכון הניתן לכל אזרחי האיחוד האירופי, בכל אחת מ-27 המדינות החברות בה.
האיחוד האירופי נולד בשנת 1992, במטרה ליצור מעצמה כלכלית ושוק גלובלי ונטול גבולות בין המדינות החברות בה. זכאות לאזרחות בכל מדינה מן החברות באיחוד, היא גם זכאות לדרכון אירופאי הפותח בפני המחזיקים בו מגוון אפשרויות והטבות:
- מעבר חופשי בין כל מדינות האיחוד.
- הזכות להיכנס ולשהות ללא מגבלה בכל אחת ממדינות האיחוד.
- הזכות לשכור דירה בכל אחת ממדינות האיחוד.
- הזכות לתעסוקה: לעבודה במשרה כשכיר, לפתיחת עסק עצמאי, שותפות, השתתפות במכרזים, בכל מדינות האיחוד.
- הזכות להשכלה גבוהה- רישום ולימודים אקדמיים בכל מוסדות ההשכלה באיחוד האירופי, לרבות במוסדות האקדמיים מהמובילים בעולם. במרבית המוסדות הלימודים ניתנים ללא עלות ובחלקם בעלות מסובסדת במיוחד. במוסדות האקדמיים הכוללים מתחמי מגורים הזכות תכלול גם מגורים במתחם המוסד האקדמי, על בסיס מקום פנוי.
- הזכות להיכנס ללא צורך בהנפקת ויזה לארה"ב.
דרכון אוסטרי מבוסס אזרחות אוסטרית ניתן למימוש ללא פגיעה או התניה כנגד האזרחות הישראלית.