תוכנית מצרית לניהול עזה – פתרון אמיתי או ניסיון כושל?
בעוד עזה ממשיכה להיות שדה קרב והפסקות האש קורסות בזו אחר זו, מצרים יוצאת ביוזמה דרמטית: הקמת ועדה לא-סיעתית שתנהל את הרצועה במשך חצי שנה.
אבל האם המהלך הזה באמת יביא שקט לאזור?
החלטה דרמטית: מצרים קובעת את זהות הוועדה שתנהל את עזה
שר החוץ המצרי, בדר עבד אל-עאטי, חשף כי מצרים סיכמה על הרכב הוועדה שתנהל את רצועת עזה, והדגיש כי מדובר בגוף לא-מפלגתי שאמור לפעול במשך שישה חודשים. לדבריו, המהלך הוא חלק מהמאמצים המצריים לייצב את המצב בעזה ולגבש הפסקת אש ארוכת טווח.
עבד אל-עאטי הדגיש כי מצרים ממשיכה לפעול בשלושה שלבים כדי ליישם את הפסקת האש וקרא לכל הצדדים לכבד את ההסכמות.
מצרים, ארה"ב והקהילה הבינלאומית: החזון לשיקום הרצועה
מצרים לא מסתפקת בניהול זמני של עזה, אלא מקדמת תוכנית שיקום רחבת היקף. המדינה פועלת יחד עם ארצות הברית והקהילה הבינלאומית לפתח מנגנוני שיקום ברורים ולגייס התחייבויות פיננסיות ליישום התוכנית.
במהלך פסגת הליגה הערבית שנערכה ב-4 במרץ, הציעה מצרים תוכנית לשיקום הרצועה ללא עקירת תושביה, אך עם ניהול זמני באמצעות ועדה לא-מפלגתית.
ישראל דוחה את היוזמה: "הבעיה המרכזית לא נפתרה"
למרות המאמצים המצריים, ישראל דחתה את ההצעה בטענה שהיא אינה מתמודדת עם הבעיה העיקרית – המשך שלטון חמאס והחזקת נשקו. ישראל מתעקשת כי חמאס אינו יכול להישאר ברצועה בתנאים הנוכחיים, בעוד שחמאס מסרב לוותר על נשקו בתמורה להפסקת אש בלבד.
מה הלאה? עתיד הרצועה על כף המאזניים
האם הוועדה המצרית תצליח להביא יציבות לעזה? האם ישראל תסכים למהלך, או תמשיך לפעול צבאית ברצועה? ומה תעשה חמאס לנוכח האיומים על שליטתה?
היוזמה המצרית מסמנת ניסיון רציני לשינוי המציאות בעזה, אך השאלות סביב הצלחתה נותרות פתוחות. האם מדובר בצעד ראשון בדרך לפתרון, או בעוד ניסיון שייכשל מול המציאות המורכבת?
ימים יגידו.