בוקר דרמטי בזירה הבינלאומית: דובר המורדים החות'ים, יחיא סאריע, הודיע כי ארגונו ביצע מתקפה משמעותית באמצעות טיל בליסטי היפרסוני על נמל התעופה בן גוריון ביפו, לצד תקיפות נגד נושאת המטוסים האמריקאית "טרומן" וספינות מלחמה נוספות בים האדום.
הצהרה זו מגיעה על רקע חודשים של מתיחות הולכת וגוברת בין ארגוני הטרור בתימן לבין ישראל וארצות הברית, כאשר החות'ים כבר תקפו בעבר מטרות ישראליות וניסו לשבש את חופש השיט באזור. אם אכן מדובר בטיל היפרסוני, זו עלולה להיות נקודת מפנה משמעותית בלוחמת הטילים במזרח התיכון.
מהו טיל בליסטי היפרסוני, ולמה זה מדאיג כל כך?
הטילים ההיפרסוניים הם נשק מתקדם המסוגל לטוס במהירות הגבוהה פי חמישה ממהירות הקול (מעל 6,000 קמ"ש) תוך שינוי מסלול במהלך הטיסה. תכונה זו מקשה מאוד על מערכות ההגנה האוויריות של ישראל וארצות הברית ליירט אותם, מה שהופך אותם לאיום משמעותי.
אם אכן נעשה שימוש בטיל כזה במתקפה האחרונה, מדובר בהתפתחות חמורה שמשנה את כללי המשחק באזור.
האם ישראל הותקפה בפועל?
תגובת צה"ל והמערכת הביטחונית:
בזמן שהחות'ים טוענים לאחריות על המתקפה, צה"ל לא אישר בשלב זה פגיעה ישירה בנמל התעופה בן גוריון. עם זאת, מערכות ההגנה הישראליות היו בכוננות גבוהה בשבועות האחרונים, במיוחד בעקבות התקיפות החוזרות מצד איראן ובעלות בריתה באזור.
מקורות ביטחוניים מציינים כי לא זוהתה פגיעה משמעותית בנמל התעופה, אך כן נרשמה פעילות אווירית חריגה בשמי האזור. במערכת הביטחון מעריכים כי ייתכן שהטיל יורט או שהנזק שנגרם מזערי.
זירת הים האדום: האם ארה"ב תגיב בתקיפות?
הטענה החות'ית לפיה הצליחו לפגוע בנושאת המטוסים "טרומן" מהווה הסלמה חמורה. אם אכן נגרם נזק לצי האמריקאי, הממשל בארה"ב עלול להידרש לתגובה צבאית תקיפה, דבר שעלול להוביל להסלמה רחבה יותר.
בכיר בפנטגון מסר כי "אין אישור לפגיעה ישירה בנושאת המטוסים, אך אנו ממשיכים לחקור את האירוע". יחד עם זאת, וושינגטון כבר הבהירה בעבר כי תקיפות על כוחותיה לא יישארו ללא מענה.
האם החות'ים מקבלים תמיכה ישירה מאיראן?
שאלת המעורבות האיראנית ממשיכה לרחף מעל האירועים. מזה שנים ידוע כי איראן תומכת צבאית ולוגיסטית בחות'ים, מספקת להם טילים מתקדמים ומסייעת בהכשרתם.
אם אכן מדובר בטיל היפרסוני, יש סבירות גבוהה שהוא הועבר לחות'ים מאיראן או שפותח בסיוע איראני. מצב כזה עשוי להביא את ישראל וארה"ב לשקול תקיפות ישירות נגד מטרות איראניות, מה שעשוי להצית עימות רחב יותר בזירה.
השלכות לעתיד: האם אנו בפתחה של מלחמה אזורית?
המזרח התיכון רותח, והמתיחות בין ישראל, ארה"ב וציר ההתנגדות האיראני הולכת וגוברת. השאלה המרכזית כעת היא האם האירוע הזה יגרור תגובה צבאית ישירה, שתגרום להסלמה משמעותית בין הצדדים.
עם עליית השימוש בטכנולוגיות מתקדמות כמו טילים היפרסוניים, האתגר הביטחוני עבור ישראל ובעלות בריתה הופך למורכב יותר.
האם ישראל תגיב? כיצד תנהג וושינגטון? והאם אנו בדרך להסלמה חסרת תקדים?
המשך מעקב אחר ההתפתחויות.