במוקדם או במאוחר, כל אחד ואחת מאיתנו שיצטרכו להתעסק בחייהם עם ענייני ירושות וצוואות – יפגשו את הגוף הממשלתי שנקרא הרשם לענייני ירושה. זהו למעשה הגוף הרגולטורי והסטטוטורי שמפקח ומנהל את כל התהליכים הקשורים לעולם הצוואות והירושות. הנה כל מה שתצטרכו לדעת עליו.
מתי כדאי לפנות לייעוץ משפטי בסוגיה של רישום ירושות?
כשמדובר ברישום ירושות, ישנו רק גוף ממשלתי אחד שמתעסק בנושא ושאליו ניתן לפנות בנושאים הקשורים אליו (למעט מקרים בהם מעביר הרשם את הטיפול לבית משפט לענייני משפחה). חלוקת העיזבון של אדם לאחר פטירתו, מלווה לרוב בלא מעט רגש, מורכבות, כסף ויורשים פוטנציאליים. אותו תמהיל סבוך יוצר לא פעם ריבים, תביעות וסכסוכים שיכולים להימשך שנים בין היורשים ובין בני משפחתו של המנוח.
בין אם הצוואה נערכה באופן מסודר ובהתאם לתקנות המוגדרות בחוק, בין אם היא לא קיבלת תוקף משפטי מסיבות שונות ובין אם אדם כלשהו לא הותיר אחריו צוואה כלל – הרשם לענייני ירושה הוא הגוף הממונה מטעם המדינה לנהל את התחום. לכן, כאשר מתעוררת בעיה בסוגיה כלשהי הקשורה לרישום ירושות, עזרה מקצועית וייעוץ משפטי מעו"ד ירושה יוכלו להוות את הפתרון.
איך ניתן לדעת לגבי תוקפה של צוואה או תהליך הרישום?
על מנת שצוואה בישראל תקבל תוקף משפטי, עליה להיות ערוכה בצורה מסודרת, חוקית ובדרכים שנקבעו על פי דיני הירושה. לאחר כתיבתה ועריכתה של הצוואה, קיימת האפשרות להפקיד את הצוואה אצל רשם הירושות, אם כי לא קיימת שום חובה לעשות כן. הפקדת הצוואה אצל הרשם מומלצת מסיבות שונות והיא בעיקר תבטיח את שמירתה בצורה רשמית ומסודרת יותר.
כיצד ניתן להבטיח שהוראות הצוואה יכובדו?
על מנת להבטיח את התוקף החוקי של צוואה ועל מנת שהיא תכובד בהתאם לתוכן שבה, עליה להיות ערוכה וכתובה בהתאם לחוק הירושה, לדינים ולתקנות בנושא. לאחר עריכת הצוואה, השמירה עליה עד מועד הפטירה חשובה לא פחות ולכן מומלץ להפקיד אותה אצל הרשם לענייני ירושות.
בנוסף, ליווי של עורך דין ירושה יוכל לעזור לכם בהבנת התהליכים השונים, בעריכת הצוואה ובהפקדתה, על מנת שכשיגיע הזמן היא תוכל להתממש וההוראות של הנפטר יכובדו בהתאם לרצונו.
האם ישנם חוקים ספציפיים שכדאי להיות מודעים להם בנושא?
ראשית, חשוב לדעת שקיימות מספר דרכים לכתיבת המסמך המשפטי שיהווה את הצוואה בצורה שתיתן לו תוקף חוקי בבוא הזמן. הדרכים המקובלות הן – עריכת צוואה בכתב יד, בפני עדים, בפני רשות או בעל פה. כיום אחת הדרכים המקובלות והבטוחות ביותר היא צוואה מצולמת, בה נוכחים עדים ועו"ד ירושה. קיימים גם סוגים נוספים של צוואות כמו למשל צוואה הדדית, המאפשרת את עריכתה על ידי בני זוג וכוללת תקנות שונות בנושא.
מימוש צוואה ע"י רשם הירושות, אפשרית באמצעות הגשת בקשה לצו קיום צוואה לרשם. תהליך זה יכול להתנהל גם באופן מקוון וגם כמובן על ידי הגעה לרשם. כל תיק שכזה נבחן לעומק ונבדק על ידי רשם הירושה, שבוחר האם לאשר את הבקשה ולהנפיק את הצו או לדחות את הבקשה ולהעביר את ההחלטה בעניין לבית הדין לענייני משפחה.
במקרים בהם לא קיימת צוואה כלל, חלוקת העיזבון תצא לפועל בהתאם לסדר הירושה המוגדר בחוק. תהליך זה נקרא ירושה על פי דין.
למה מומלץ להתייעץ עם עורך דין ירושה במקרה של סכסוכים משפחתיים?
לאחר שאדם הולך לעולמו צפים מעל פני השטח פרטים שונים ותוכן הצוואה נחשף בפני היורשים. פעמים רבות בגלל המעורבות הרגשית והכלכלית שטמונות בנושא – היורשים מוצאים את עצמם בקרבות ירושה שלרוב מזיקות לכל הצדדים, במיוחד שמתפתחים סכסוכים וריבים בין בני משפחה.
כאן בדיוק עורך דין ירושה מנוסה יוכל לסייע לכם ביישוב הסכסוכים, בהגנה על זכויות היורשים החוקיים ובפתירת הבעיות השונות שעלולות להתעורר בנושא.
המשרד של עורך הדין רועי גולדשטיין מתמחה בדיני ירושה, בסוגיות משפטיות הקשורות לרשם הירושות ובהבנת הפרטים שיוכלו לעזור לכם להימנע מאותם סכסוכים מלכתחילה.