אדם שהוגש נגדו כתב אישום נמצא ככל הנראה בסיטואציה חדשה ותחת ערפל לגבי עתידו. ישנם דרכים שיאפשרו לכם להתמודד עם כתב האישום בצורה טובה ויעילה.
מה זה כתב אישום?
כתב אישום הוא למעשה כתב טענות משפטיות שמבוצע בידי הרשות התובעת. ברגע הגשתו לבית המשפט, נגמר לרוב שלבה של החקירה הפלילית. הגשתו פותחת את השלב של המשפט הפלילי וקובעת את המסגרת המשפטית.
הגשת כתב אישום לבית המשפט היא המהלך של העמדה לדין בצורה פורמלית. מטרתו היא להציג בפני בית המשפט. הנאשם והשופט את כלל העובדות, והעבירות שאותן התביעה תנסה להוכיח במהלך המשפט. בנוסף, הוא יכלול את עדי התביעה שיסייעו לכך.
כתב האישום הוא בעל מבנה קבוע. הנוסח, התוכן והמבנה מוגדרים במקומות שונים בחקיקה ופסיקה. כתי אישום כוללים בדרך כלל,
- את שמו של בית המשפט בו תתנהל התביעה.
- פרטיו האישיים של הנאשם ושל הרשות שתובעת.
- פרק עובדתי, פרק זה מפרט ומציג את כל הידוע שנאסף בהקשר להאשמות.
- פירוט העבירות והוראות החוק שמיוחסות לנאשם.
- רשימת מפורטת של עדי התביעה ופרטיהם האישיים.
הצדדים שחשופים לכתב האישום הם, הגורם שתובע מצד המדינה שבעצמו עורך את המסך כתב האישום. בנוסף, התביעה, שהיא צידו של הנאשם חשופה גם כן לכתב האישום כדי שתוכל לעיין בו ולהתכונן להגנה.
מתי מגישים כתב אישום ומה משמעותו?
החוק בישראל, מסביר עו"ד אלי לוטן , מגדיר פרקי זמן שמאפשרים את הגשת כתב האישום. במידה ולא יוגש כתב האישום בתקופה זו, תחול עליו 'התיישנות'. המשמעות היא כי לא יהיה ניתן להעמיד לדין את הנאשם לדין על מעשיו.
המוסכמה בציבור חושבת כי המשטרה היא זו שמחליטה אם להגיש את כתב האישום לבית המשפט. אולם, ההחלטה נמצאת בידיו של גוף התביעה של מדינת ישראל שרלוונטי לתחום העבירות המדוברות.
למדינת ישראל יש גופי תביעה מרכזיים שמייצגים אותה בהליכים הפליליים שמנהלת מול הנאשמים והם, פרקליטות המדינה והתביעה המשטרתית. לאחר הגשת כתב האישום, הנאשם יקבל הזמנה לבית המשפט לדיון שיפתח את ההליך המשפטי נגדו.
כחלק מההליך המשפטי, מתבצעת הקראה של כתב האישום במהלך אחד הדיונים. ההקראה תבוצע על ידי בית המשפט או נציגיו של הנאשם. באמצעות ההקראה, בית המשפט מוודא שהנאשם מבין את העבירות שמייחסות לו וכיצד הוא מתייחס אליהם.
כיצד להגיב לכתב האישום?
לנאשם יש מספר אפשרויות למענה כלפי כתב האישום שמיוחס לו. אפשרות ראשונה, הנאשם יודיע לבית המשפט שאינו מקבל את הטענות והוא כופר באישומים נגדו ובעבירות שמיוחסות לו. תשובה זו, מיועדת כדי להתנער מהאחריות וכדי שיוכל להוכיח את חפותו.
אפשרות שנייה, הנאשם יכול להודות על האישומים והטענות שמצואיים בכתב האישום. במידה והנאשם יבחר באפשרות זו, בית המשפט יעבור לשלב המשפטי של הצגת הטיעונים לעונש, שלאחריו יקבע עונשו בידי בית המשפט.
הנאשם מחויב לתת תשובה לגבי כתב האישום, אך ישנם מצבים בהם יבקש לדחות את הדיון לזמן אחר, כל ימנע מתגובה לאחר ההקראה הראשונה. בחלון הזמנים שנותר, לרוב יפעל עורך הדין מול התביעה כדי להגיע להסדר טיעון בתיק.
האם לייעוץ משפטי יש משקל בהתמודדות עם כתב אישום?
כל אדם שנמצא בהליך משפטי, או שעומד לקראת הליך משפטי זכאי לליווי משפטי של עורך דין. עורך דין בעל ניסיון בתחום הפלילי ובמיוחד בעבירות שבהם אתה מואשם, יוכל לפעול בצורה המיטבית לביטול כתב האישום.
ההליך הפלילי מורכב, ארוך וכל אחד משלביו יכול להיות נקודת יציאה אפשרית וסיום המשפט בצורה שתיטיב עם הנאשם או להפך. עורך דין שמומחה בתחום יכיר את הדרכים האפשריות להפחתת חומרת העברות שמיוחסות לך, ואף להגיע להסדר מתנה או מקדים.
הצורך בייעוץ משפטי הוא חובה. ביכולתו של עורך דין מנוסה להפחית את משקלן של הראיות וכך לאפשר בניית גרסה עקבית שתוכל להיות ההבדל הקטן בין האשמה לבין זיכוי וסיומו של המשפט.
לאור האמור, הגשת כתב אישום תוביל לשינוי משמעותי באורח חייך בתקופה הקרובה בהכרח ועם אפשרות לשינוי גם בעתיד הרחוק.
ההתמודדות אתו בצורה אישית אינה נכונה ויש לבצע זאת בצורה שקולה ועם ליווי מקצועי שידע להוביל אתכם לתוצאה הטובה ביותר עבורכם.