הפסקת אש או מלכודת לאוקראינה?

לאחר למעלה משלוש שנות לחימה, אוקראינה הביעה נכונות לקבל את הצעת ארצות הברית להפסקת אש בת 30 יום עם רוסיה, במטרה לעצור את הסכסוך המתמשך. ההודעה הגיעה בעקבות פגישה משמעותית בת חמש שעות בין בכירים אמריקנים ואוקראינים בערב הסעודית.

 

הסכמות מרכזיות:

 

חידוש הסיוע האמריקני: ארה"ב הסכימה לחדש את שיתוף המודיעין ואספקת הנשק לאוקראינה, לאחר שהושעו לפני כשבועיים.

 

הפסקת אש כוללת: ההסכם המוצע כולל הפסקת לחימה בקווי החזית היבשתיים, האוויריים והימיים, וניתן להארכה בהסכמת שני הצדדים.

 

 

עמדת רוסיה:

 

הפסקת האש המוצעת תלויה כעת בתגובת רוסיה. לפי דיווחים, רוסיה הביעה נכונות לדון בהפסקת אש זמנית, אך מתנה זאת בהתקדמות לקראת הסדר שלום סופי, כולל קביעת עקרונות מסגרת להסכם. כמו כן, רוסיה מתנגדת לנוכחות כוחות נאט"ו באוקראינה, מה שמסבך את האפשרות להצבת כוחות שמירת שלום אירופיים.

 

אתגרים ותובנות:

 

שלמות טריטוריאלית: אוקראינה דורשת החזרת כל השטחים שהיו בשליטתה לפני 2014, דרישה שנראית כיום כמעט בלתי אפשרית לנוכח השטח הנרחב שרוסיה כבשה מאז הפלישה ב-2022.

 

ערבויות ביטחוניות: אוקראינה מבקשת ערבויות ביטחוניות מהמערב נגד פלישה רוסית עתידית. עם זאת, רוסיה מתנגדת לנוכחות כוחות נאט"ו באוקראינה, מה שמקשה על הצבת כוחות שמירת שלום אירופיים.

 

לחץ בינלאומי: נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, איים בסנקציות כלכליות נרחבות על רוסיה אם לא תתקדם לקראת הסכם שלום סופי עם אוקראינה. איומים אלו סותרים דיווחים קודמים על הקלות אפשריות בסנקציות כחלק מהמאמצים לקדם משא ומתן.

 

 

סיכום:

 

ההסכמה האוקראינית להפסקת אש בת 30 יום מסמנת שלב חשוב במאמצים לסיים את הסכסוך המתמשך. עם זאת, האתגרים הנוגעים לשלמות הטריטוריאלית, ערבויות ביטחוניות והתנגדות רוסית לנוכחות נאט"ו מציבים מכשולים משמעותיים בדרך להסכם שלום בר-קיימא. העולם עוקב בדריכות אחר התפתחויות נוספות, בתקווה שהצדדים ימצאו פתרון דיפלומטי לסכסוך.

 

 

אהבתם? שתפו!

כתבות נוספות