מלחמת הצללים במפרץ יוצאת משליטה?

 

החות'ים מחריפים את העימות: מתקפה נרחבת על נושאת המטוסים הארי טרומן

 

במהלך אחד האירועים החריפים ביותר בעימות שבין ארצות הברית למורדים החות'ים בתימן, הודיע הדובר הצבאי של הארגון, יחיא סריע, כי כוחותיהם שיגרו 18 טילים בליסטיים וטילי שיוט, לצד כטב"מים חמושים, לעבר נושאת המטוסים האמריקנית הארי טרומן וספינות הצי שליוו אותה. מדובר במתקפה חסרת תקדים בהיקפה, אשר ממחישה את היכולות הצבאיות המתעצמות של החות'ים ואת נחישותם להמשיך ולהתעמת עם וושינגטון.

 

 

החות'ים מאותתים: אנחנו כאן כדי להישאר

 

הודעתו של יחיא סריע הגיעה בתגובה למתקפות האוויריות שמבצעת ארצות הברית בשטחי תימן נגד תשתיות צבאיות חות'יות. החות'ים, אשר מקבלים תמיכה מטהראן, מנסים לבסס משוואת הרתעה משלהם במפרץ ולשדר מסר ברור לפנטגון: כל תקיפה אמריקנית תענה בפעולה תקיפה משלנו.

 

גורמים צבאיים מערביים מציינים כי מתקפה בסדר גודל כזה דורשת תכנון מדוקדק, מודיעין מדויק ושימוש באמצעי לחימה מתקדמים, דבר המעיד על התקדמות משמעותית ביכולות הצבאיות של החות'ים.

 

 

האם האיום על הצי האמריקני הופך לריאלי?

 

על אף השיגורים המרשימים, השאלה המרכזית היא עד כמה הצליחו הטילים והכטב"מים החות'יים לעקוף את מערכות ההגנה המתקדמות של הצי האמריקני, בהן מערכת Aegis ונשק לייזר מתקדם. עד כה לא התקבל אישור רשמי לכך שנגרם נזק משמעותי לנושאת המטוסים או לספינות הצי, אך עצם היכולת לשגר כמות כזו של חימוש מלמדת כי החות'ים אינם עוד ארגון גרילה מקומי – אלא כוח צבאי בעל השפעה אסטרטגית רחבה.

 

 

וושינגטון בדילמה: להחריף את התגובה או לרסן את ההסלמה?

 

בבית הלבן ובפנטגון נערכים להערכת מצב דחופה, כאשר שתי אסכולות מתנגשות בזירה המדינית: מצד אחד, קריאות להחריף את התקיפות נגד מטרות חות'יות כדי למנוע מתקפות נוספות ולשדר מסר של הרתעה ברורה. מצד שני, ישנה דאגה מהסלמה בלתי נשלטת, שעלולה להוביל למלחמה נרחבת יותר באזור, במיוחד על רקע המתיחות עם איראן.

 

ארצות הברית מוצאת עצמה במצב רגיש, שבו כל צעד נדרש להיות מחושב היטב. האם וושינגטון תבחר להגיב בעוצמה, או שמא תנסה להוריד את גובה הלהבות באמצעות ערוצי דיפלומטיה חשאיים?

 

 

איראן ברקע: האם טהראן מושכת בחוטים?

 

החות'ים אולי לוחמים תחת הדגל התימני, אך ידוע היטב כי מאחוריהם עומדת איראן, המספקת להם נשק, טכנולוגיה ותמיכה מודיעינית. השאלה הגדולה היא עד כמה טהראן הייתה מעורבת ישירות במתקפה הנוכחית, ואם היא מהווה חלק מאסטרטגיה רחבה יותר להפעלת לחץ על ארה"ב בזירה הימית.

 

ככל שהעימות מתרחב, כך גוברת הסכנה כי תקריות נוספות עלולות להצית סכסוך גדול בהרבה, שישאב לתוכו לא רק את וושינגטון וטהראן, אלא גם מדינות נוספות באזור.

 

 

לאן ממשיכים מכאן?

 

המתקפה הנועזת של החות'ים ממחישה כי הזירה הימית במפרץ הופכת לנפיצה יותר מאי פעם. ככל שהעימות יעמיק, כך יגדל הסיכון לפגיעה ממשית בכוחות אמריקניים – תרחיש שעשוי לשנות לחלוטין את חוקי המשחק ולהוביל לתגובה צבאית חריפה מצד וושינגטון.

 

האם העולם בדרך להסלמה בלתי נמנעת, או שמא מאחורי הקלעים מתנהלים מגעים למנוע מלחמה כוללת? ימים יגידו.

 

 

אהבתם? שתפו!

כתבות נוספות