מזכ"ל הליגה הערבית תוקף את חמאס: "ההרס בעזה – תוצאה של פעולתם ב-7 באוקטובר"
מזכ"ל הליגה הערבית, אחמד אבו אלע'יט, מתח ביקורת חריגה על חמאס במהלך ראיון לערוץ אלערביה הסעודי, כאשר קישר ישירות בין ההרס ברצועת עזה לבין מתקפת ה-7 באוקטובר. "ההרס ברצועת עזה הגיע בגלל מה שקרה ב-7 באוקטובר, ה'פעולה' של חמאס הלכה לכיוון הלא נכון", אמר.
ביקורת חסרת תקדים בעולם הערבי
מדובר באמירה יוצאת דופן מצד בכיר בעולם הערבי, במיוחד כאשר עד לא מזמן ביקורת על חמאס נחשבה לטאבו במדינות ערביות רבות. במשך שנים רבות, תנועת חמאס נהנתה מתמיכה רחבה בקרב הציבור הערבי ואף מצד משטרים רבים, בעיקר בזכות הצגתה ככוח ההתנגדות המרכזי מול ישראל. אולם, מאז מתקפת ה-7 באוקטובר והתגובה הצבאית הנרחבת ברצועת עזה, מתחילים להישמע קולות אחרים – ביקורתיים יותר – בתוך העולם הערבי, במיוחד מצד מדינות המפרץ.
שינוי מגמה ביחס לחמאס?
דבריו של אבו אלע'יט עשויים לרמוז על שינוי בעמדת מדינות ערב כלפי חמאס. אם בעבר רבים ראו בתנועה גורם לגיטימי במאבק הפלסטיני, הרי שכעת, לנוכח ההרס העצום בעזה והמצוקה של התושבים, יותר מנהיגים ערבים מביעים הסתייגות מהתנהלות הארגון.
חשוב לציין כי ההתבטאות של מזכ"ל הליגה הערבית משתלבת עם עמדתן של מדינות כמו מצרים, סעודיה ואיחוד האמירויות, שמזה זמן מה מסתייגות מחמאס ומעדיפות לתמוך ברשות הפלסטינית בהנהגת מחמוד עבאס. מדינות אלו חוששות כי התחזקות חמאס תפגע ביציבות האזורית ואף תעודד תנועות אסלאמיות קיצוניות נוספות.
מסר לעולם ולפלסטינים
הראיון של אבו אלע'יט בערוץ אלערביה, המזוהה עם עמדות סעודיות ממלכתיות, עשוי גם לשדר מסר בינלאומי חשוב. ייתכן כי מדינות ערב מעוניינות להבהיר למערב כי הן אינן מעניקות תמיכה בלתי מסויגת לחמאס, וכי הן רואות בארגון אחראי ישיר להשלכות ההרסניות של המלחמה.
כמו כן, ייתכן שההתבטאות מכוונת גם לקהל הפלסטיני עצמו, בניסיון לרמוז כי הפתרון העתידי לשיקום עזה לא יעבור דרך חמאס, אלא דרך גורמים מתונים יותר, כמו הרשות הפלסטינית או גורמים בינלאומיים.
סימן לשינוי במדיניות הערבית?
למרות שעדיין מוקדם לקבוע האם מדובר בשינוי מדיניות של ממש מצד מדינות ערב, ההתבטאות של אבו אלע'יט היא סימן נוסף לכך שהיחס לחמאס עובר טלטלה. בעוד שבעבר העולם הערבי נטה לגבות את הארגון בכל מחיר, כעת נראה שיותר ויותר מדינות מתחילות לשאול שאלות קשות לגבי עתידו של חמאס ולגבי הדרך שבה יש לנהל את הסכסוך הישראלי-פלסטיני בעתיד.
האם מדובר בהתחלה של שינוי אסטרטגי רחב יותר? רק הזמן יגיד.