קניתם רכב משומש או שהצלחתם למכור את המשפחתית שלכם? כבר אין צורך להתרוצץ בסניפי דואר או משרדי רישוי – תוכלו לבצע את העברת הבעלות לרכב אונליין. כך תעשו זאת, שלב אחר שלב
אומרים שזמנים קשים מחייבים אנשים לגלות תושייה, חשיבה מחוץ לקופסה ומציאת פתרונות יצירתיים. דוגמה לכך היא תקופת הקורונה. במשך כשנתיים העולם כולו נאלץ לחשב מסלול מחדש בכל מה שקשור לפגישות פנים אל פנים ולהתקהלויות גדולות ולפתע, לצד הגבלות מחמירות, התברר שאפשר להיפגש מרחוק ושעבודה מהבית יכולה להיות יעילה אף יותר. במקביל, התגברה ההבנה, בעיקר במוסדות המדיניים והממשלתיים, שחשוב להמשיך ולפתח כלים טכנולוגיים שיחליפו משימות יומיומיות או בירוקרטיות.
בין הצעדים הבולטים היו העברה לאונליין לא מעט שירותים וכלים – שעד אז היו כרוכים בהגעה פיזית למשרדים ונקודות שירות, ובעמידה בתורים ממושכים, והתייעלות ניכרת של משרדי הממשלה שאפשרו לאזרחים לבצע פעולות מרחוק.
החידוש הגיע גם לענף הרכב והרישוי בישראל, שם ניתנה האפשרות לבצע העברת בעלות לרכב אונליין, במקרה של מכירתו. מהם שלבי התהליך – ומה חשוב לקחת בחשבון? על כך נדון בשורות הבאות.
העברת בעלות לרכב אונליין – מה כדאי לקחת בחשבון?
עוד טרם ניגש לסדר הפעולות המלא, נבהיר שגם לתהליך המקוון הזה יש כמה סייגים ותנאים מוקדמים. כאלו שאם לא מתקיימים יחייבו את הצדדים המעורבים לבצע את העברת הבעלות בדרך הישנה, דרך סניפי הדואר או משרד הרישוי (תלוי במגבלה).
העברת בעלות אונליין מראש מתייחסת לכלי רכב שנמצאים בבעלות פרטית של אדם אחד בלבד. כלומר, אם שני בני זוג נשואים למשל, רשומים ביחד כבעלי הרכב, התהליך יצטרך להתבצע בסניף דואר. גם הקונה של הרכב חייב להיות אדם אחד ומעבר לכך, חשוב לזכור שכדי לבצע את העברת בעלות רישיון הרכב של המוכר חייב להיות בתוקף, אגרת הרישוי על הרכב צריכה להיות משולמת והרכב עצמו חייב להיות מסומן ככזה שעבר מבחן כשירות שנתי (כלומר, טסט בתוקף).
בנוסף, רכבים שקיימות לגביהם הגבלות כמו שיעבוד או עיקול, ואפילו כאלה שיש להם קריאת שירות (ריקול) פתוחה מטעם היבואן, יצטרכו להסירן במשרד הרישוי לפני שיוכלו להתקדם לביצוע התהליך אונליין. הדבר נכון גם למי שזכאים לאגרת רישוי מופחתת כמו נכים, למשל.
תהליך העברת הבעלות המקוונת הסתיים? מצוין. כעת חשוב להסדיר את עניין הביטוח, עוד טרם היציאה לדרך, ולרכוש ביטוח חובה לרכב מאחת מחברות הביטוח, שכן מדובר בפוליסה אישית שאינה מועברת בין מוכר לקונה. בביטוח 9 למשל, ניתן לעשות זאת בקלות בתהליך מקוון גם כן – מזינים פרטים, אוספים הנחות מותאמות אישית ומקבלים הצעה זולה, והכל בלחיצת כפתור.
כך מתבצע התהליך, שלב אחר שלב
- נכנסים לאזור האישי באתר הממשלתי MyGov באמצעות סיסמא או הכנסת פרטים מזהים.
- בוחרים באפשרות של 'רישיון רכב', כדי לזהות את הרכב שרשום על שמו של המוכר, וממשיכים משם אל האופציה של 'העברת בעלות'. זהו אולי המקום להבהיר שכדי לבצע את התהליך אונליין, גם המוכר וגם הקונה חייבים להיות בעלי 'אזור אישי' באתר הממשלתי.
- המוכר בוחר באפשרות של 'אני רוצה להתחיל בתהליך העברה', מזין גם את פרטי הזהות של הקונה, ולוחץ על כפתור ה'פניה לקונה'. בכך הוא בעצם מעביר לקונה את הפניה כדי שישלים אותה מהצד שלו. כמובן שכדי למנוע תקלות וסחבת מיותרת, מומלץ מאוד ששני הצדדים יוודאו את פרטי הזיהוי המדויקים עוד לפני תחילת התהליך המקוון.
- בשלב זה הקונה המיועד של הרכב יקבל את הפניה, ויוכל לבחור בין 2 אפשרויות: 'איני רוצה לקנות את הרכב, והאפשרות השנייה – 'לפרטי הרכב והמשך הקנייה'. האפשרות הראשונה מיועדת למקרים בהם הקונה מתחרט, ולא רוצה להמשיך בתהליך. האופציה השנייה היא כמובן למקרה שבו הקונה מאשר את ההליך ומעוניין להתקדם עם העברת הבעלות.
- התהליך למעשה מסתיים בשלב הבא: במידה והקונה אישר שהוא רוצה לקנות את הרכב, תתקבל הודעת אישור באזור האישי של המוכר והוא יידרש לשלם רק את האגרה הרלוונטית כדי להשלים את ההעברה. בצומת המקוונת הזאת יוכל עדיין המוכר להחליט שהוא מתחרט ולבחור באפשרות של 'ביטול המכירה'.
לסיכום, היום יותר מאי פעם קל ופשוט לבצע העברת בעלות אונליין. אין צורך לכתת רגליים אל סניפי דואר או משרד הרישוי, אין שום מניעה לוגיסטית לבצע העברות בעלות על רכב משומש גם כשהקונה והמוכר מרוחקים מאוד גיאוגרפית אחד מהשני, וכל הכלים להתייעל בתוך ההליך הבירוקרטי הזה פשוט עומדים לרשותנו. מכאן, כל מה שנותר זה רק להסדיר את ענייני הביטוח, להתרווח בכיסא הנהג ולצאת לדרך.