שוברים מיתוסים על תרופות סבתא

שוברים מיתוסים על תרופות סבתא

רוב האנשים מכירים מקרוב את צמד המילים "תרופת סבתא", ואף התנסו בשיטות שונות ומשונות לרפוי והקלה בשלל מחלות וכאבים שונים. מדובר בתרופות שעברו מדור לדור ומורכבות ממאכלים וחומרים הנגישים לשימוש. הן מסייעות במקרים שאין תרופות קונבנציונליות בהישג יד או במקרים שגם רפואת המערב לא מביאה מזור לכאב. אך אילו תרופות סבתא באמת מועילות ומאילו תרופות כדאי להתרחק? מיטב הדיאטנים והרופאים התכנסו כדי לשבור או לאמת את המיתוסים על תרופות סבתא

אם נאמר את האמת, ברוב הפעמים שהיינו חולים רצנו לארון התרופות לקחת כדור ולגמור עם זה כבר. זאת למורת רוחן של אימנו או סבתנו שרצו אחרינו עם בצל ודבש כשהיינו עם גודש באף, עם עראק כשכאבה לנו הבטן או עם קפה שחור כשדיממנו לאחר פציעה.

אך לפני שאנחנו מבטלים את יעילות של התרופות העממיות מבית סבתא רבא, כדאי שנבחן אילו תרופות סבתא באמת עובדות ויכולות להיות חלופה מצוינת ובריאה לתרופות כימיות ואילו שיטות ותרופות כדאי שנזרוק מארגז התרופות.

התייעצנו ושאלנו רופאים ודיאטנים, והנה לפניכם אמת או מיתוס לגבי תרופות סבתא?

  1. האם כדאי לפזר קפה שחור על חתכים לעצירת הדימום?

אחת התרופות סבתא המוכרות ביותר במקרים של חתכים מדממים היא פיזור קפה שחור או כורכום על גבי הפצע לעצירת הדימום. כי כמה אפשר ללחוץ עם נייר על הפצע? מפזרים קפה שחור וזה נעצר ברגע, כביכול.

אנחנו מצטערים לשבור לכם את המיתוס שכולם אוהבים לאהוב, אבל קפה שחור וכורכום אינם עוזרים לעצירת הדימום, ואפילו יכולים להזיק. אין ספק שצריך לעצור דימומים מהר ככל הניתן, אך יש לעשות זאת באמצעות פד גזה או פיסת בד נקיה. במקרים של חתכים עמוקים גרגירי הקפה נכנסים לתוך הפצע, נדבקים ונתקעים, מה שיוצר לאחות או לרופא עבודת ניקי ושטיפה נוספת כדי להוציא את כל הגרגירים החוצה לפני חבישה או תפירת העור, וזה עשוי לגרום לזיהום!

  1. האם טפטוף שמן זית חם לתוך האוזן מקל על כאבים ודלקות אוזניים?

כאבי אוזניים יכולים להיות מטרד רציני לילדים ומבוגרים, מדובר בכאבים חזקים, שגורמים אי נוחות וסבל קשים עד שלא מקלים על הכאב. לא פעם נשמע את האמא או הסבתא שימליצו לנו לטפטף שמן זית חם לתוך האוזן ולסגור בצמר גפן.

אז הגיע הזמן לשבור את המיתוס! לשמנים יש אפקט של אטימה ברגע שהם באים במגיע עם חומרים שונים. שמן חם בתעלת האוזן עשוי להחמיר את המצב, בייחוד במקרים שתעלת האוזן מודלקת, מדובר באזור רגיש והמגע עם השמן יכול להגביר את הרגישות. כן, גם אם הוא מכיל שמנים נדיפים שיכולים להיות יעילים מאד לכאבים אחרים. במקרים של כאבים ודלקות באוזניים, קחו משכך כאבים וגשו לרופא משפחה הקרוב לביתכם.

 

תרופות סבתא, אמת או שקר?
צילום: depositphotos.com

 

  1. האם מומלץ להשתמש בשיני שום כמדבירי תולעים?

תולעים בטוסיק הן תופעה שכיחה מאד בקרב תינוקות וילדים, הביצים שלהן נכנסות למערכת העיכול דרך האף והפה, ולאחר הבקיעה הן יוצאות מהטוסיק מה שגורם לגרד טורדני ומציק מאד. מתוך הרצון להקל על ילדיהם הורים רבים משתמשים בשיני שום כדי להיפתר מהמטרד. למרבה הצער שום אינו עוזר באמת, והוא יכול לשרוף ואף לעשות כוויות מקומיות מפאת החריפות שהוא מכיל. בכדי להתמודד עם התולעים מומלץ ליטול וורמוקס, תרופה מצוינת הניתנת במרשם (אנחנו ממליצים להחזיק אחת במגיעה לשעת הצורך) אמנם עדיין תצרכו להמתין כמעט יום, אך תוכלו להיות בטוחים שמיגרתם את התולעים הטורדניות. אופציה נוספת היא למרוח פניסטיל באופן נקודתי.

  1. האם אכילת מרק עוף מסייעת להתמודדות עם שפעת ומחלות חורף נוספות?

מרק עוף קיבל מוניטין ואהדה רבים בקרב העם היהודי ושמועה אפילו התפשטה למדינות נוספות שמתייחסות למרק עוף כאל אנטיביוטיקה הממגרת מלות חורף. אין ספק שמרק עוף יכול להוות נחמה אדירה בימי חורף קרים ובשעת מחלה, זה כייף, מחבק ומעניק תחושת בית וזה כשלעצמו יכול להיות מעודד מאד. אבל, מרק עוף לא מונע או מרפא את מחלת השפעת ומחלות חורף נוספות. כדי לעזור לגוף לא לחלות, כדאי חזק את המערכת החיסונית מבעד מועד בעזרת מזונות עשירים בוויטמין סי, אבץ, וויטמין B.

האמת על תרופות סבתא
צילום: depositphotos.com

 

  1. האם חלב עיזים יכול לסייע בריפוי פצעי אפטה בחלל הפה?

כולנו מכירים את התחושה הנוראית הזאת של פצעי אפטה בחלל הפה. קשה מאד לאכול, לבלוע ואפילו לדבר. פעמים רבות אמרו לנו להשיג חלב עיזים ולטפטף אותו על הפצעים, בסופו של דבר נכנענו ויצאנו לבדוק אם השמועה נכונה – ובכן, חלב מפוסטר לא יעזור בריפוי האפטות כי הוא כבר איבד את רוב האיכויות לו. לעומת זאת חלב עיזים טרי ישירות מהעז יקל על הכאב באופן מידי וגם יסייע בריפוי מוחלט של הפצעים. חשוב לשים לב שהחלב נלקח מדיר עיזים מטופל ושהעיזים בו מחוסנות, כדי להימנע מהידבקות במחלות.

  1. האם כדאי למרוח עראק על הבטן להקלה בכאבים ולהורדת חום?

הורים רבים מכירים את נוהל הטיפול בילדיהם המעלים חום לעיתים תכופות. פעמים רבות הסבתא תמליץ למרוח עראק על הבטן של הילד להורדת החום ולשיכוך הכאבים. עראק, ואלכוהול בכלל אינם משמשים תרופה שמומלץ להשתמש בה, הם לא מורידי חום, ויכולים להזיק ואפילו להרעיל את ילדיכם, מאחר והם נספגים דרך העור.

  1. האם מריחת משחת שיניים יכולה לסייע בטיפול בכוויות?

אחד מהמיתוסים שאנו מכירים עוד מהילדות, היא מריחת משחת שיניים במקרים של כוויות. אז אנחנו נאלצים לשבור את המיתוס, משחת שיניים אינה מסייעת כלל לטיפול בכוויות. הדבר הנכוון לעשות הוא לקרר את האזור במים פושרים או קרירים, להפשיט את הבגדים במקרה של נוזל חם ולעצור את התפשטות החום. כמובן שבמידה והכוויה בדרגה קשה יש לגשת מייד לרופא לקבלת טיפול ראשוני.

  1. האם במקרה של כוויה ממדוזה מומלץ לשפוך שתן על גבי הכוויה?

בכל קיץ מגיעה עונת המדוזות, ואיתן גם הריר העוקצני שהן מפזרות במים, ולפעמים המדוזות בעצמן נצמדות לעור וגורמות לכוויה. השמועה אומרת שכדאי לרוץ ולשים על הכוויה שתן – ואכן, השמועה נכונה! שתן באמת מסייע לכאבים הנלווים לצריבות של המדוזות, השתן מכיל רמה מסוימת של חומציות שמסייעת בפירוק הארס של המדוזה. אנחנו פה כדי לגלות לכם שאתם יכולים להשתמש בדברים נוספים זולת השתן שלכם כמו, חומץ או קולה שמכילים רמות גבוהות של חומציות.

  1. האם תיון על העין עוזר לטיפול בשעורה?

שעורה נגרמת מזיהום חיידקי שהתפתח על או בתוך העין, מה שגורם לנפיחות לא נעימה בכלל. תיונים אינם מיועדים לטיפול בשעורה, אבל אתם יכולים להניח תיון על האזור הנגוע, זה יכול להקל במעט על החוויה הכללית. הדרך הטובה ביותר להתמודד איתה זה לשמור על האזור נקי ולהמתין עד יעבר זעם. האלטרנטיבה השנייה היא על ידי מריחת משחה אנטיביוטית.

[visual-link-preview encoded="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"]

כל מה שרציתם לדעת על תרופות סבתא
צילום: depositphotos.com

תרופות סבתא – כך, ולא אחרת

תרופות סבתא יכולות להיות יעילות מאד במקרים מסוימים, הן מכילות חומרים מהצומח שיכולים להקל ואף לרפא תחלואות מסוימות. חשוב לוודא מראש באיזה תרופה אתם עתידים להשתמש והאם היא קיבלה המוניטין שלה בצדק. רפואה שלמה ובהצלחה!

*המידע הניתן במאמר זה אינו נועד להחליף ייעוץ רפואי או חוות דעת מקצועיות, בכל מקרה של נגע או תחלואה מומלץ לפנות לייעוץ רפואי לקבלת חוות דעת מקצועית.

 

 

אהבתם? שתפו!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

כתבות נוספות